tisdag 31 juli 2012

9. Efter gårdsklyvningar, Vännäs

Lars Larsson och Elin Eliasdotter får en son som är vår förfader och han fick heta Elias (mormors sida) efter morfar. Elias Larsson föddes 1682 (d 1754). Elias gifter sig med Marita som har en far som heter Anders Johansson och är född i Närpes i Finland och en mamma som heter Anna Eriksdotter. (Något osäkert när det gäller Maritas anor, men Närpes är i alla fall en svenskspråkig stad längs kusten i den västra delen av Finland, rätt långt söderut.

Elias och Marita hamnar från år 1709 på Vännäs 19 (eller Svedjan 4). Gården kommer att kallas "Jöns-Eliasa" efter Elias och Maritas son Jöns som tar över gården 1745.

Dottern Sophia är nästa stammoder när det gäller vår släkt. Sophia var född 1719 och tycks ha gift sig  1743 med Thomas Pehrsson från Landsdjärv. Med honom levde hon till dess han dog 1769 (då han bör ha varit 47 år gammal), men sen gifter hon om sig året därpå, 1770 med Olof Olofsson, men då är ju Sophia dryga 50 år. De barn som föddes bör därför endast ha varit de barn hon fick tillsammans med Thomas. Vår anfader i nästa generation var Pehr Thomasson.

Thomas far hette också Per Thomasson och var från Narken, vilket är en vacker och stor by ovanför Jockfall längs Kalixälven. Thomas mor hette Sophia och var från Landsjerf.

Lars Larssons och Elin Eliasdotters son Jöns (mormors sida) är även han vår förfader.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar