söndag 29 juli 2012

6. Innanbäcken Hemman 3 Nederkalix

De äldsta Nederkalixförfäderna verkar ha haft gården Innanbäcken 3, Frammangården. Innanbäcken är en by som ligger söder om Kalixälven nästan mitt emot kyrkan om jag förstått rätt. Över älven verkar det under lång tid ha funnits en färja som drogs med lina (har jag sett på gamla kort i boken om Kalix kyrka).

Örjan eller Göran Jåpsson äger gården 1539 och han är son till Jåp Jåpsson. Denne Örjan var nämndeman till 1554 och är dessutom åtalad flera gånger. Han hade 1549 en bod i Torneå där han byteshandlade skinn med ryssarna. Hans hustru beskyllde en man för tjuveri och de fick böta för detta.
Paret hade minst tre söner, Nils, Olof och Hans. De fick även böta för ängesöd.

Nils Örjansson tar över hemmanet 1557. Familjen är inblandad i att ha tagit ett laxnät, och det verkar vara Nils bror Olof som gjort det. Nils verkar vara nämndeman 1571 till 1587. Nils har minst två söner varav sonen Jacob tar över gården medan min trolige förfader Göran Nilsson flyttar till Ryssbält 3. Ryssbält ligger längst ute vid kusten.

Nederkalix kyrka (från 1400-talet) med gammalt dopfunt. Nära kyrkan fanns förr kyrkstallar som nyttjades när folk kom från avlägsna byar för att gå i kyrkan och gå på ting eller marknad exempelvis. Praktiskt nog hade man också delat upp helgerna, så att vissa var för gammalt folk och vissa var speciellt för ungdomen (så det var säkert ett tillfälle att träffas). Exempelvis Mikaeli och Våffeldagen var ungdomshelger.


(Uppgifterna är hämtade från boken "Innanbäcken - en backig by vid Kalix älv".)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar