lördag 28 juli 2012

2. Karl Oscar Johansson Ero - Morfars far

Jag har aldrig träffat min morfar (Karl Johan Johansson Ero), då han dog redan 1940. Det var knappt min mamma han träffa honom heller, då hon är född 1937, så hon var bara 3 1/2 när han dog. Morfar är därför en lite obekant personlighet för mig, då jag bara hört om honom i andra hand. Jag har inte haft så mycket kunskap om honom på något vis.

Man kan ju börja med frågan, varför kallade han sig "Johansson"? Hans pappa hette mig veterligen Carl Oskar, och då borde han ju med "son" namnskicket heta Carlsson? Sen har familjen haft tillägget "Ero" och det är efter en gård i Tornedalen som heter Erosgården. Denna gård kom i familjens ägo 1892 och har efter bara några år lämnat familjens ägo igen. Och varför och hur? Det är ett visst mysterium.

Lite närmare morfar kom jag i alla fall på vår släktresa, då vi besökte byn Dirrivara, där morfars pappa var åbo (enligt en kvinna från den familj som tagit över efter vår släkt och som vi tursamt nog träffade).

Om mina uppgifter är riktiga var morfar född 1875, och hans far (Karl Oscar Johansson Ero Vinsa) var född 1850 Ängesån 1. Morfars mamma hette Brita Lisa Jönsdotter och var från Staviksudden Landsjärv, i Överkalix (som i princip är nästa by från Ängesån räknat).

Enligt antavlan för Brita Lisa så hette fadern Johansson och barnen kallade sig också Johansson (även döttrarna). Förklaringen tycks vara att i två generationer hette fäderna Johan Johansson, och då kanske det blev naturligt att betrakta "Johansson" som ett efternamn och inte ett namn efter fadern.

Karl Oscar gifte sig 1871 21 år gammal, och fick 10 barn. Morfar var nr 2 i syskonskaran och äldsta sonen. Yngsta barnet föddes 1899 och Karl Oscar dog 1901 endast 51 år gammal. Vid den tidpunkten hade Brita Lisa, morfarsmor, alltså 5 barn under 18 år, Lars Petter 15 år, Viktor Edvin 11 år, Arvid 9 år, Frans Ludvig 5 år och Amanda 2 år. De tre yngsta barnen kallar sig Carlsson eller Carl Oscarsson i efternamn plötsligt.

Karl Oscar verkar ha varit en yngre son i en stor familj där pappan också verkar ha haft två hustrur (den ena efter den andra). Karl Oscar blev därför nybyggare i Dirivaara. Dirivaara ligger mitt emellan Kainulasjärvi därifrån hans farfar var och Ängesån därifrån hans pappa var.

Karl Oscar verkar ha varit en extremt arbetsam man, då han nu inte kunde räkna med att ta över något hemman. Han sysslade istället intensivt med tjärbränning i Dirivaara, och med tiden hade han förtjänat så mycket att han köpte den stora Ero gård i Hedenäset (Koivukylä) år 1892. Efter bara några år dog han sorgligt nog. Gården går familjen ur händerna på ett oklart sätt och änkan har (som sagt) en hoper barn att ta hand om vid makens död.

Exakt hur gården försvann ur familjens ägo var som sagt oklart. En teori som berättats för oss är att änkan lurades på gården till baggbölare, en annan att Carl Oscar lånade ut pengar till kreti och pleti, pengar som inte betalades tillbaka. Förlusten av gården blev en tagg i hjärtat på barnen och när vi hälsade på "faster Mandis" (Amanda) på 70-80-talet, fick vi stränga order att inte tala om Erosgården för det gjorde henne så upprörd. Karl Johan hade planer på att anlita advokater för att få upprättelse, och hans bror skulle komma över från Amerika för att bistå i detta, men på flygplatsen fick brodern hjärtinfarkt och dog.

I och med det slutade morfar försöka få upprättelse, och vad som egentligen hände är obekant för oss barnbarn.

Bilderna är från exakt den plats där Morfars far hade sitt nybygge. Det gamla huset ersattes med ett av Per-Albins Barnrikehus berättade kvinnan från familjen som tog över efter Karl- Oskar. Bild 1 är barnrikehuset och Bild 2 är ett magasin som var timrat och som möjligen har använts av morfar och hans familj. Gården var den första i Dirivara och kallades Opi gården.

Slutligen ska jag bara lägga till att familjen inte antecknades som något särskilt i 1890 års folkräkning, vilket troligen betyder att de talade svenska. I Hedenäset talade de troligen finska, och jag har hört någon som frågat om morfar var finne. Mormor och morfar lär sinsemellan ha talat finska.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar