tisdag 7 augusti 2012

13. Soldater

Katharina Olofssons pappa, Olof Olofsson Qvist var tydligen soldat och hade bott i Heden 1. Man får anta att när man fyllt 50, så var man kanske inte lika intressant som soldat och att det var en anledning till omgiftet med dotterns svärmor, och flytten till dotterns hushåll.

Olof Olofsson Qvist (döpt 1722) var först gift med Katharinas mor som hette Karin Eriksdotter och var från Heden 3 (1726-1758). Hon hade alltså varit död i 12 år när fadern gifte om sig med svärmodern.

Karin Eriksdotter var dotter till Erik Eriksson Blanck (1693-1763), Soldat Reen, och senare korpral Blanck. Erik levde först på Heden 3 och senare på Heden 4. På Heden 3 levde 1740 även en styvson som hette Johan. Man får väl anta att denne son var son till Karins mamma som hette Elin Persson.

Det märkliga, eller möjligen felaktiga är att Elin Persson anges ha varit född 1677. Hon ska alltså ha gift sig med en 16 år yngre man, och fått barn tillsammans med honom när hon varit 45 och 48 år gammal ungefär. (Omöjligt är det ju inte, min mormor fick mamma vid 48 års ålder). Innan det bör hon alltså ha fått sonen "Johan" tillsammans med sin förste man, Grels Eriksson som dog redan 1697.

Just nu är det lite stopp på att hitta föräldrarna till Olof Olofsson, tyvärr!

Olof Olofsson Qvist är också via Katharina (Karin) Olofsson, morfar till två anmödrar i släkten, en på morfars sida och en på mormors sida. Marta (morfars morfars mor) och Sofia (mormors farfars mor)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar