tisdag 7 augusti 2012

14. Jönssönerna från Wästerwik, laestadianer och nazister

Jöns Olofsson (1763-1826) och Sofia Persdotter (1775-1861) gifte sig 1794. Han var alltså 31 år och hon var 19. De fick minst 7 barn tillsammans, de äldsta sönerna Olof, Nils Petter och Jöns, sedan döttrarna Katharina, Sofia och Märta och slutligen sonen Erik (1819-1902, mormors farfar) som föddes så sent som 1819 på Inihihemmanet nr 1 på 1/8 mtl i Landsjärv. Pappan dog när Erik var ungefär 7 år gammal. Dottern Märta bör ha varit 14.

Under en tid tycks Erik och hans mamma Sofia ha varit föregångsfolk hos de som övertog gården Wästerwik 2, men ganska raskt tycks de ha flyttat till bröderna som flyttat upp på Iso-vaara, Storberget, där Erik fick gå som dräng hos bröderna Nils Petter och Jöns. Erik tycks ha ansökt om ett nybygge redan när han var 14 år, och jag gissar att det var på berget Mänttyvaara en bit bort.

Erik tycks ha varit en mycket strävsam och framgångsrik man. Från att ha just ingenting så ägde han med tiden 2/3 av Mänttyvaara. Han delade ut hemman till alla sina barn i Mänttyvaara, utom min mormors far. (Huruvida han fick något alls är oklart.) Mormors far hade ganska tidigt givit sig iväg till Slättberget och Solberget, och jag gissar att anledningen var religiös, dvs att mormors far inte var Laestadian. 

Mormors far verkar också ha haft affärstalang och ägde just många affärer i glesbygden, och till saken hör att mormors far OCKSÅ delade ut gårdar till sina barn (möjligen som en slags subtil hämnd på sin far), och mormor fick huset i Nattavaara. Flera av mormors syskon tycks ha sålt sina hus och de utvandrade till Amerika, där flera av dem blev mormoner. Uppenbarligen var den delen av släkten rätt begiven på religiösa grubblerier.

Mänttyvaara släkten lär ha varnats för att umgås med mina ogudaktiga mostrar (som i verkligheten var de mest skötsamma man kan tänka sig). 

Mormors yngsta bror gifte sig med en kusin från Mänttyvaara. Och mormors bror hette Adolf. Adolf blev med åren imponerad av nazisterna, och var öppet nazist under kriget. När jag tittat efter så visade det sig att ovanligt många personer ifrån Mänttyvaara skrev nyårshälsningar i nazistiska tidningar, så jag gissar att "morbror Adolf" fick en viss stimulans för sitt nazi-engagemang genom umgänget med moderns släkt.

Sorgligt att religiositeten gick hand i hand med just den perverterade ideologin.

Numera är Mänttyvaara mest av allt en spökby.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar