fredag 17 augusti 2012

52. Stålnackar från Gällivare, släktens första byråkrat och en rymmande länsman

Nästa fru i trädet som det är dags för hette Helena (Ella) Mickelsdotter Stålnacke, och om henne visste jag just inte mer än när hon dog (1809) när jag började Googla. Det första jag råkade på var Gällivare lappskolas matrikel där det gått en gosse som hette Jöns Michelsson Stålnacke från Sautojerf (som Ella var ifrån) och med födelseåret 1747. Det låter ju lite väl troligt som en bror till Ella.

Om Jöns får man veta att han var nybyggare (alltså svensk eller finsk), att hans far var klockare, och Jöns var en föredömlig elev, det står: Kateket 1758. Läser redigt på svenska, lapska och finska.

Kateket tycks ha inneburit att Jöns skulle vara ute och undervisaDet förekom också att vandrande lärare, så kallade kateketer, färdades bland samerna och bedrev viss undervisning. 

Eftersom Jöns tycks ha dött tidigt blev det nog tyvärr inte så.

Nästa googling gav definitivt napp, men på finska. Här hittar man Ella (född 1741) och Jöns (f 1747).

Och med lite google translate blir man något klokare.


Michel V Jönsson Stålnacke, (Taulusta 83) föddes omkring 1700 Gällivare.
Michael (Mikael) multipliceras med tingsrätten agerade som tolk och kontorist. Vilket tyder på att Mikko fortfarande domineras det svenska språket, trots att familjen hade varit i ett par generationer av finländare i norr regionen. Det kan vara så att Mikko dominerades av både finska och svenska, det samiska språket. Mikko äitihän var antagligen i samband med Arktis.
Make: Gift 26/12/1734 Maria Henriksdotter Heinonen, Stålnacke född omkring 1710, död ca 1777 Gällivare.
Föräldrar: Henry Ericsson Heinonen. Ingrid Andersdotter Antti Heinonen.
barn:
1. Ingrid Mickelsdotter Stålnacke, Jarama, född ca 1734 Gällivare. Slå 117
2. Margareta Mickelsdotter Stålnacke, Gralat (?), Född 1735/03/07 Gällivare. Slå 118
3. Ella föddes omkring Mickelsdotter Stålnacke 1741/03/03 Gällivare.
4. Sara Mickelsdotter Stålnacke födda 17/09/1742 Gällivare.
5. Brita Mickelsdotter Stålnacke, Kilvo, född ca 1745 Gällivare. Slå 119
6. Jöns Stålnacke Michelson föddes omkring 1747 Gällivare, dog tidigt Tod ..
7. Michel Michelson Stålnacke född ca 1757 Gällivare.

Så, här får man nog säga att vi träffat på släktens första byråkrat, som var både tolk och kontorist.

(Här hittar jag för övrigt en sida med svensk text om Mickel)

Hemmansägare (Mickel var tingstolk 1726-1742 han bör då ha behärskat svenska, finska och samiska. Under sin tid som tingstolk blev han 1730 smädad av Olof Larsson Kuoksuando och han anskaffade 1736 ett nytt och bättre lås till Jukkasjärvi tingsstuga för 24 öre kmt. Vid denna tid bodde han fortfarande i Soutujärvi tillsammans med sina bröder. 1744 flyttade Mickel Stålnacke som förste nybyggare till Vassara, kyrkbyn, och blev församlingens första klockare. Hans gård "Klockarvallen" låg cirka 400 meter norr om gamla kyrkan vid stranden av Vassaraträsk. Den 8 januari 1746 anställdes "ärliga och beskjedeliga" Mickel Stålnacke som bergssprängare vid Gällivare gruva, mot en lön av en tunna råg årligen, han lär ha varit den förste bergsprängaren i Malmberget. Han arbetade vid Gällivare gruva till sin död 

Se där, han var verkligen klockare och sonen gick uppenbarligen i lappskolan. Dessutom var han första bergssprängaren i Malmberget, vilket ju ser snyggt ut i gruvarbetaranorna.

Mickel var son till Jöns Eriksson Stålnacke (1664 i Svappavara - 1713 i Gällivare), gift med Margaret Mickelsdotter (1660 Tärendö - 1724 Gällivare).

Om Jöns står det följande:

ödd: ca 1660 i Svappavaara kopparbruk, Jukkasjärvi f.s.
Död: 1713 i Soutujärvi, Gällivare f.s.

Noteringar: ("Jussi" Han var brukskarl i Svappavaara kopparbruk fram till 1698, men tillhandlade sig detta år 3/4 av hustruns brors boställe, "med dess dörar och Gångjärn, sampt Allt hwad som under bemte gård hörer, ängesland och fiskewattn i Soutujärvi för 160 dlr kmt och blev nybyggare där. (svågern, länsmannen Olof Mickelsson Törnkvist rymde sin kos med sin frilla Sigrid Nilsdotter) Den återstående tredjedelen köptes av finnen Josef Larsson. Jöns Stålnacke köpte tydligen hemmanet i Soutujärvi för lånade pengar, eftersom Jöns Stålnacke 1700 levererade ett rävskinn värt ½ dlr kmt till handlanden Hans Brase i Torneå som avbetalning på sin skuld på 31 dlr 12 öre kmt. 1702 krävde Hans Brases arvingar att Jöns Stålnacke skulle återbetala den återstående skulden. 1705 anklagas Jöns Stålnacke för att vid Jukkasjärvi kyrka ha slagit bergsmannen Per Hansson (Bergsman) i Svappavaara på munnen med en liten påse tobak så att blodvite uppstod, sedan denne vägrat dricka brorsskål med honom. Slagsmål utbröt, men bruksfogden Niklas Servio skilde de stridande åt. För detta fick Jöns Stålnacke böta 6 mark smt. Sven-Åke Lundström)


Uppenbarligen gillade inte Jöns brukslivet utan försökte dra sig därifrån snarast.

Hustrun Margaret Mickelsdotters bror var den rymmande länsmannen Olof Mickelsson Törnkvist. Enligt denna sida var Margaret dotter till Mickel Hindersson Niva (ca 1675-1739) och hans fru Karin. Hon ska ha kommit från Tärendö. Mickel Hinderssons mor hette Ella. (Jag får same vibrationer av namnet Niva. Eftersom familjen var så bra på samiska är det kanske inte helt otänkbart att Margaret Mickelsdotter var same?)

Och Jöns Eriksson var son till Erik Jönsson och Kerstin Olofsdotter som jag skrev om i förra posten.

Alltså, Ella Mickelsson Stålnacke var syssling med sin man Olof Abrahamsson Stålnacke.

(Här är ett utdrag ur en husförhörsbok från Svappavara)Ellas mamma hette Maria Henriksson Heinonen (1710-1777). Heinonen har vi ju stött på i andra tåtar av släktträdet, få se om/hur hon passar in?

Elof Söderström har Marias anor i sitt släktträd och pappan hette Henrik Eriksson Heinonen (1669 Tärendö -1728 Tärendö) och var husbonde på Heinonen gård, och mamman Ingrid Andersdotter Anti (f 1690 i Pello).

Henriks far var Erik Persson (ca 1640) som var gift med Margareta och bodde i Heinonen.

Ingrid Andersdotter Anti var dotter till Anders Stefansson Anti i Pello (f ca 1660).

(Jag kanske har missat något men än klickar det inte till för mina Heinonen träd?)Inga kommentarer:

Skicka en kommentar