söndag 19 augusti 2012

66. Fler prästfruar och första Mattias i släkten, samt ett släktvapen och en borgmästare

Herr Isaacus Josephi Lithovius (Limingius) var kyrkoherde i Limingo och prost (ca 1648). Hans fru hette Margareta Johansdotter Londina (Salonia) (död 1660).

Margaretas föräldrar hette Johannes Thomae Tonttinen-Londinus (-1668) och Anna Matsdotter Mathesia. Johannes Thomae var kyrkoherde i Salo Socken. (Som ligger i norra Österbotten).

Johannes far hette Tomas Tonttinen, och Anna Matsdotter Mathesia var dotter till Herr Mattias Georgii Mathesius eller Halicoencis (död 1622) och hans hustru Margareta, och även Mattias Georgii var Kyrkoherde i Salo socken och prost. Om honom står det: Kollega i Åbo skola 1593; kappelan, pedagog och skolmästare i Raumo 1594-1604; Kyrkoherde i Salo, prost.

(Jag tycker givetvis att det är kul att hitta namnet Mattias i släkten, då min son heter så).

Mattias Georgiis far hette Georgius Mathiae Mathesius. Om Georgius står det: Borgare i Åbo och följande: Enligt sägen, känd sedan 1700-talet, skall han ha varit son till en köpman Mattias Mathesius i Stockholm, vilken i sin tur skall ha varit son till den böhmiske reformatorn Johannes Mathesius (1504-65).
Detta är, milt uttryckt, mindre troligt.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Isaccus och Margaretas dotter Katarina är nästa anmoder (vars träd vi följt) och hennes son tillsammans med Magnus Svensson Björnström är gift med nästa fru att undersöka.

Sonen hette Isaacus Magni Björnström och han var gift två gånger, första gången med anmodern Anna Fant (1671-1709) och därefter med Margareta Simonsdotter Pechlinia.

Anna Fant var dotter till Herr Andreas Michaelis Fant (död 1691) och Karin Gammal. Anna var född i Lillkyro socken, som ligger i trakten av Vasa. (Med sin man verkar hon ha fått minst 5 barn varav möjligen ett eller två blev vuxna).


Släkten Fant har ett vapen (och det är första gången jag stött på något sådant bland mina förfäder). Hitintills har det möjligen varit bomärken.

Andreas Michaelis (- 1691) var Kyrkoherde i Lillkyro. Om honom står det: Kapellan i Vasa 1655-69, kyrkoherde i Lillkyro 1669-91.

Andreas var son till Mickel Eriksson Fant (1588-1658) och Anna Eriksdotter.

Mickel Eriksson Fant (1588 Staversby Mustasaari socken, - 1658) var borgare och handelsman i Vasa. Staversby ligger en bit utanför Vasa.

Mickel var son till Erik Hindersson Fant, som var husbonde på Fantas gård, Staversby, Mustasaari.

Bosatt: mellan 1594 och 1619 Staversby, Mustasaari sn. 


... och Eriks far var Henrik Persson Fant (-1571) som var husbonde på Fantas gård, och vars far hette Per Henriksson Fant och var bonde: Bosatt: mellan 1546 och 1559 Voitby, Mustasaari sn.


-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Nu har turen kommit till Karin Gammal. Besynnerligt namn, att heta "Gammal" i efternamn, men eftersom inte bara Karin hade det, så var det verkligen ett efternamn.

Karin Gammals föräldrar hette Herr Gabriel Mattei Gammal (1599-1664) och hans fru hette Katarina Persdotter Forselia (- död 1664).Gabriel Mattei (f 1599-)var kyrkoherde i Vörå, och var son till Herr Matteus Jacobi Gammal, och Brita Jakobsdotter Viloides. (ovan är Gabriels namnteckning). Vörå ligger också i närheten av Vasa.

Gabriel Mattei var son till Herr Matteus Jacobi Gammal och Brita Jakobsdotter Viloides. Även Matteus Jacobi var kyrkoherde i Vörå och prost och bosatt mellan 1601 och 1631 i Vörå socken. Om honom står det: Kyrkoherde i Vörå 1601-1631. Prost över södra Österbotten. Ägde tre hemman i Rekijoki, Vörå sn.

Matteus Jacobi var son till Jakob Olsson Skepper (- 1582) och Elin.

Jakob Olsson Skepper var borgmästare och rådman i Åbo.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-
Stegar lite framåt i släktträdet igen och nästa prästfru på tapeten är Brita Jakobsdotter Viloides. Brita var gift med Matteus Jacobi Gammal.

Britas föräldrar hette Herr Jacobus Martini Viloides (-1601) och Margareta Mårtensdotter.

Och Jacobus Martini (vilket namn!) var givetvis Kyrkoherde i Vörå och prost. Kyrkoherde i Vörå från 1575. Hans far hette Mårten Eriksson Villoi, och var skeppskrivare i Åbo (se där, en ännu äldre byråkrat i släkten).

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Nu får det bli en ny post med fler fruar och andra i denna högkyrkliga släktgren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar