söndag 19 augusti 2012

69. Farmors fars ursprungsfamilj.

Nu har jag ju rotat rejält i farmors mors släktträd och alla Stålnackarna, men nu är det dags att gräva ner sig i farmors fars anor.Här är en bild på Johan William i kretsen av 8 av sina 11 barn (och två av barnens kusiner). Min farmor är det som står upp.Och här är en bild på Johan William och Sofia Johanna, hans fru. På bilderna på väggen är det bilder på dem båda som unga.


Farmors far hette Johan William Kurkkio (1884-1954), och han gifte sig med Sofia Johanna Stålnacke och de fick 11 barn varav farmor var äldst.

Johan William och Sofia kom bägge från mycket fattiga förhållanden, och de slet hårt för att försörja den stora familjen. Bland annat har jag hört om hur farmor fick följa med sin far för att fiska på isen på vintern för att dryga ut maten, och självklart plockade familjen bär. Pojkarna i familjen var ochså ute och jagade skogsfågel även i det som blev Muddus nationalpark. Johan William jobbade på sågen i Gällivare från det han var mycket ung, och avslutade själv sitt hårda liv.

Jag ska be Siv och Bengt att fylla på med att berätta om Johan William, då de ju har känt honom bägge.

Johan Williams föräldrar var Sofia Johanna Olsdotter Kurkkio (1859-1930) och Johan Patomella (1858- ) (På anbytarforum står det Peter Jysky men så är det inte enligt Siv som hört det av sin moster Brita, Williams dotter, som i sin tur fått uppgiften från sin mor). Sofia Johanna Kurkkio ska ha varit piga i Kengis när hon blev med barn.

Förvisso bodde Peter Jysky och Sofia ihop, eller vad det nu var vid folkräkningen 1900, (och där var även Johan William uppskriven) och kanske var Jysky förälder till något annat av hennes barn, men dock inte till Johan William. År 1900 hade Sofia 7 barn och var ogift, inhyses och bodde i Liviöjärvi.

Uppgifterna i folkräkningen stämmer dock inte enligt Siv, eftersom Johan William flyttade till Gällivare redan 1896, dvs när han var 12 år. Han rymde helt enkelt från sin husbonde i Pajala, och han bodde aldrig med sin mor.

År 1890 är Sofia ensamstående, inhyses, finne och har 4 barn, alla betecknade oäkta. Sofia som var född 1859, var då 31 år.

År 1880 bor Sofia med sina föräldrar Olof Larsson (f. 1827) och Maria Johanna Henriksdotter (f. 1835), fadern kallas inhyses, finsk och familjen har förutom Sofia sex barn till.

1870 bor Sofia också med föräldrarna Olof Kurkio, mamma Maria Johanna och 5 barn.

År 1890 har Olof Larsson Kurkio och Maria Johanna Henriksdotter dött vad jag kan se.

Jag ska rota lite i kyrkböckerna så får vi se vad vi kan hitta där.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-Först hittar jag Johan Patomellas familj som är förtecknad på sidan med Backstugu- och inhyseshjon mm i husförhörslängden 1885. Han bor uppenbarligen kvar hemma än.På sidan 25 Kurkio i husförhörslängden hittar man Sofia och hennes barn, som tydligen bor ihop med föräldrarna. Sofia och Johan William och hennes barn har flyttats ner till egna rader. Det finns också en notering att Sofias bror har gift sig med en kvinna med efternamnet Jysky. (Vilket ju skulle kunna vara ett skäl till att Peter Jysky dyker upp i familjen).

Pappa Olof Larsson dör 1889. Pappa inflyttad till denna sida från 467 gamla boken (gamla boken saknas förövrigt och jag vill minnas att delar av Pajalas kyrkoarkiv förstörts), och Sofias familj flyttar till sidan 187 nya boken.

På sid 187 i nya husförhörsboken (1890-94) står Sofia Johanna listad med alla sina barn och ovanför står familjen Jysky med rätt många medlemmar. Kan de ha bott grannar?

Om man tittar i födelseboken är Johan William född 24 oktober 1884, nöddöpt och döpt i kyrkan först 5 mars. Familjen är förtecknad hos pappan Olof Larsson (nr 467 i boken som inte finns).


I oktober 1889 dör Olof Larsson Kurkio i tyfoidfeber (orsakas av salmonella typhi). Det är en sjukdom som speciellt smittar vid dåliga sanitära förhållanden. Just det året är det väldigt många som dör av just tyfoidfeber i Pajala. När det gäller Maria är det oklart när hon dog, men jag hittar ju inte henne i folkräkningen 1890. Det är också oklart vilka som var Marias föräldrar.

Lille Johan William ska vid detta laget ha sålts på fattigauktion som 6-åring till en bonde vid namn Hinkki eller något liknande. Vi får se om vi kan hitta mer om detta senaare.

Olof Larsson Kurkios föräldrar var i varje fall Kurkio Lars Henriksson (1781 Junosuando masugn -1865 Kurkkio) och Holma Anna Andersdotter (f. 1789 i Lovvika Pajala). Det framgår också att Olof var gift två gånger och att Maria Henriksdotter som är vår anmoder är hans andra hustru.

Kurkio Lars Henrikssons föräldrar hette Holma Henrik Larsson (1747-1812), och han var landbonde och dog av hastig feber. Mamman var Spett Anna Thomasdotter (1752-1819). Om Anna står det: Han brukskarl från Junosuando masugn hon piga från Junosuando Masugn Hade krona" (C:3 s. 56) (Enligt anbytarforum är hon dotter till Spett Thomas Citat "Att födelseåret inte är samma i de båda källorna är ju i och för sig inget ovanligt")

Nu gör jag ett brott i berättandet och börjar på en ny post.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar