måndag 20 augusti 2012

72. Patomella (Mella) och Johan William

Den som Sofia sagt är far till Johan William är en man som hette Johan Patmella (f. 1858). Jag visade en sida ur husförhörslängden om honom i en tidigare post. Första steget i  spårandet blir folkräkningarna (som vanligt).

1870 är Johan 12 år och bor med sina föräldrar Henrik Patomella (f 1828) och Anna Greta Olsdotter (f 1828) i Pajala. Henrik är bonde, familjen talar finska och har 7 barn, varav Johan är nr 4.

1880 är Johan 22 och bor fortfarande med sin far Henrik men Anna Greta tycks ha avlidit. Sju barn bor hemma, det yngsta fött 1872. En dotter Anna Greta bor också där med sin son Oskar Fredrik som hon fått som ogift. Henriks status har ändrats från bonde till Backstuguhjon. Hemort Kangos.

1890 är Johan 32 år och bor med sin far Henrik och två bröder. Faderns status är "inhyses".

Det tycks ju som att familjen genomgått en stor kris, troligen i samband med att mamman dött, och att pappan inte förmått klara jordbruk och familj.

1900 är Johan 42 år och har gift sig med en kvinna som heter Ida Andersdotter (f 1864) och tillsammans har paret en dotter som heter Angelika som är född 1887. Dvs hon är tre år yngre än William. (Eftersom Ida inte nämndes i förra folkräkningen, så tycks de ha gift sig när dottern var några år gammal.) Johans pappa Henrik verkar ha dött vid det här laget.

Om man tittar på när Angelica var född så var det 14 April 1887 och döpt 16 April 1888, och hon står med beteckningen oäkta. (ska titta på sid 20 i husförhörsboken också).I husförhörslängden står det att Ida blev kyrkotagen 16 April 1888 (då dottern döptes) och dessutom verkar hon ha förlovat sig med Johan Patomella då. 

Om vi nu utgår från att han även var far till Johan William, kan man ju ana att det kan ha varit konfliktfyllt med Sofia Johanna, och även tungt för henne att han gått med på att gifta sig med mamman till sitt andra utomäktenskapliga barn.

I nästa post ska jag se om jag kan spåra Johan Patomellas anfäder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar