tisdag 4 september 2012

76. Feminister

Det är lite slumpartat vad som dyker upp när man Googlar namn, men en kul sak som dök upp igår är det faktum att åtskilliga av de 1800-tals kvinnor som jag skrev om i de senaste två posterna faktiskt var feminister.

Jag hittade nämligen Fredrika-Bremerförbundets årsberättelse från 1891. Och vilka kvinnor hittade jag där?

Jo, kvinnorna Gahn, Anna, Cecilia och Maria, samt dottern Maria Hazelius (Mats mormors mor). Dessutom hittade jag kvinnorna Kjellberg; Hulda, och Thora, samt Josephine Wettergrund (Lea).

Om man tittar i Riksarkivets brevarkiv så hittar man inte minst brev från Thora till exempel till Ellen Key och Selma Lagerlöf.

Lea Wettergrund, som ju var författarinna, brevväxlade med exempelvis Anne-Charlotte Leffler och Carl David af Wirsén, och hennes dotter Valborg, brevväxlade också med Selma Lagerlöf.

Som av en händelse hittade jag en recension av en bok om Anne-Charlotte Leffler i tidningen. Att hon var en tvättäkta feminist, och att även de borgerliga kvinnorna hade skäl att klaga framgår av citatet ur en av hennes pjäser:

... Bertas förebråelse i ”Sanna kvinnor” när hon säger till sin löjligt undergivna mamma att det inte längre är ”kvinnans största dygd att likna hundarna”. 

Även den borgerliga kvinnorollen upplevdes uppenbarligen så inskränkande att kvinnorna kämpade för att förbättra sin situation. Bland kvinnorna i staden ville man gärna arbeta, och yrken som dykt upp under släktforskandet var lärarinna, kontorselev, fotograf, pianist, konstnär, författare och läkare. Klart är att det var stora svårigheter i att få ett yrke och kanske en post och därmed bli självförsörjande men många kvinnor gjorde ändå detta.

Respekt till dessa kvinnors kamp under svåra förhållanden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar