tisdag 25 september 2012

82. Hälsingeprästen Nordlinders bouppteckning

Efter att ha funderat lite hit och dit hamnade jag på att jag tänkte börja med att skriva lite mer om prästen Erik Nordlinder, pappa till Hälsinglands ros, sedemera Maria Elisabeth Gahn.

Erik Nordlinder föddes i Snarböle, som ligger i Norrala, Hälsingland, 7 januari 1793 (död 29/12 1853 i Bergsjö). Erik var son till Jon Jonsson (1760-1837) och Elisabeth Olsdotter (1757-1811).

Erik var alltså bondson, men studerade i Uppsala och tog studenten 1814 och prästvigdes 1816. Från 1835 var han kyrkoherde i Bergsjö, Hälsingland.Erik var gift med Anna-Sofia Hasselblad (1795-1852). Tillsammans hade de tre barn.

En sak som gör att just Erik kan komma nutiden ovanligt nära är att hans bouppteckning finns bevarad. Där framgår att det är tre barn som ärver: Erik Olof (född 1827) studerande i Uppsala och Jonas Gustaf (född 1830) studerande vid Gävle gymnasium, samt Maria Elisabeth som är gift med bergsnotarien Henric Gahn.

Jag ska ta upp några av de saker som boet omfattade.

Guld, En slät ring, En sigillring En tandpetare.

Det finns både pannkakspanna och plättpanna, en kaffebrännare, en glödskyffel och fyra fårsaxar, nageltång, vikthållare med lod och 10 rakknivar, en spånkniv och två hållhakar, rotyxor och torvyxor bland järnvarorna.

Det finns smedredskap, snickeriredskap och stallutrustning. Det finns åkdon som vagn, gigg, trilla, schaise, åkkärra, en kibbika och åtskilliga skrindor, en dragkälke, släde och släpkälkar och 8 plogar (och jag har bara nämnt vissa åkdon).

Det finns jakt och fiskeredskap som not, nät och ryssjor, fisklampa, en båt med tillbehör, en ekstock, något slags gevär, en kulform, knallhattar och hagel.

Det finns väv och textilutrustning som vävstolar, spinnrockar, vävskedar, häcklor och bobiner.

Även allt linne och ylle förtecknas, som damastdukar och lakan av blånor. Bland annat finns 16 rullgardiner. Kuddarna är förtecknade särskilt var och en och numrerade. Det finns också sängomhängen med fransar.

Bland gångkläderna står det allra först en vargskinnspäls som är mycket värdefull.
Kapprock, syrtout och rockar av svart kläde. En skinnmössa och en rökmössa. Stövlar med galoscher. Sidenhalsduk, Cambridge halsduk, Cambridge näsduk och 26 prästkragar.

Bland möbler fanns exempelvis två spelbord, ett sybord, ett thebord, en skrivpulpet med stol och bokhylla, en gungstol, två oljefärgportraiter.

Det fanns träkärl som drickstunna, kaggar, kanna, bryggkar, mjölktråg, smörtjärna, mjölkämbar och såar, bunkar, tinor och spillkärl.

Det fanns logredskap och mockredskap.

Det fanns fem hästar, Felix, gråbrun 11 år, Frode rödblack 14 år, stoet Flora 11 år, stoet Freja 8 år och stoet Dockan 24 år. 23 kokreatur, och 6 äldre. Kvigor, tjur, kalvar, får, 2 gumsar, 8 lamm, 2 svin.

Bland diverse fanns en barometer, en termometer, ett bråckband, en rottingkäpp, tuggtobak, ett par glasögon, och ett par söndriga glasögon. En magnetiserad järnstång, pipskaft och piphuvuden, en större och en mindre kaftan, ett odugligt klaver, en gammal brudklänning av siden, ett defekt urverk, 26 kubikalnar takspån och 4 kubikalnar dålig takspån.

Behållningen efter skulder var 8862 (riksdaler gissar jag) och om man jämför med denna mans bouppteckning från samma tid skulle det vara värt som 6 hemman cirka. (Jag vet inte om uppskattningen är rimlig, men kanske någotsånär).

Något jag tycker är härligt med att läsa dessa listor med alla föremål, är den ordpoesi som ryms i alla beteckningar .... tunna, kagge, kar, tråg, ämbar, tina, så och bunke ....  exempelvis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar