söndag 28 oktober 2012

100. Soop - Romantiska Västgötar och TranorOkay, lite grävande i anorna Soop.

Gustaviana Uggla var dotter till överstelöjtnant Knut Uggla och Maria Magdalena Soop (f 1688).

Maria Magdalenas föräldrar var Gustaf Soop till Holltorp eller Kolltorp och Svaneberg och mamma hette Magdalena Christina Posse af Säby (f. på 1660-talet).

Enligt denna sida så begravdes Gustaf Soop i Kleva kyrka (förmodar Kinnekleva) och Magdalena kallas baronessa och begravdes i Skara domkyrka. Andra frun begravdes i Bresäter. (Man kan ju undra varför familjen begravdes lite varstans?)Svaneberg ligger för övrigt i närheten av Lugnås, där min familj vandrat många vårar på Minnesfjället, och inte långt från Årnäs bruk, där jag jobbade som ung, och den tidigare borgen Aranäs känd från berättelserna om Arn av Guilllou.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Gustaf Soops föräldrar hette Erik Soop och Elisabeth Catharina von der Lühe.

Erik Soop hade både tur och otur i kärlek. Först var han förlovad med Margaretha Kafle som han övergav, och sedan med Margaretha von Scheiding, som istället övergav honom kort före bröllopet, och rymde bort och vigdes med en annan man.Slutligen vigdes han i hemlighet med Elisabeth, som lät besova sig då hon redan var gift med Hans Kyle. Elisabeth ska ha varit mycket vacker. För detta fick han böta 1000 daler silvermynt och hon fick böta 80 daler. Elisabeth blev skild från Kyle (med vilken hon haft 8 barn), de förälskade tu rymde från landet och gifte sig. Efter ett tag fick de dock tillstånd att komma tillbaka till Sverige om de höll sig på sitt gods Wäsehärads Hammar i närheten av Karlstad. Elisabeth och Erik fick också 8 barn om jag läser rätt.

-'-'-'-'-'-'-'-'-

Eriks far hette Åke Soop, men när det gäller hans mamma finns två möjligheter och jag vet inte vilken som är rätt. Åke hade egendomar i Västergötland (Gerum), Värmland och Uppland.

-'-'-'-'-'-'-'-'-Åkes far hette Hans Åkesson, och var en mycket betydande man, han var exempelvis Riksråd och ståthållare på Stockholms slott. För oss fågelskådare kanske det är ännu mer intressant att han ägde Stora Bjurum, som ligger mitt i Hornborgarsjöns tranparadis. Hans var gift med Elin Kagg.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Hans far hette Åke Haraldsson, som var gift med Britta Posse. Han höll också till på Stora Bjurum. Mamma Britta Posse dog sittande på sängen av lycka och rörelse då sonen Hans Åkesson återkom från främmande land.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Åkes far hette Harald Knutsson och höll också till på Stora Bjurum. Gift med Carin Hansdotter.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Haralds far hette Knut Ulfsson, som snarast tycks ha hållit till i Skåne och Östergötland. Mamma Brita Pedersdotter.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Knuts far hette Ulf Siggesson och var gift med Kjerstin Carlsdotter (vi är nere på 1400 talet nu).

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Ulfs far hette Sigge Haraldsson, och hans far Harald Olofsson, son till Olof Haraldsson som var son till Harald Soop. Harald Soop levde i mitten av 1300-talet och hade gods i Värmland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar