lördag 20 oktober 2012

85. Agnes Catharina Magdalena Ottiliana Sabelfeldts familjer

Richard Öhnells pappa hetter Per Petter Bengtsson Öhnell, och han gifte sig med Agnes Catharina Magdalena Ottiliana Sabelfeldt. Agnes föddes 1813 i Flisby, Jönköping och dog vid 62 års ålder 1875 på Arsenalsgatan 2, Stockholm i kronisk lunginflammation. Vid det laget var hon rådmanska.

"Sabelfeldt" var en adlig familj, men detta till trots gifte sig Agnes med Pehr, som från att ha börjat som bondson, gjorde en strålande karriär och slutade som Magistratssekreterare, och möjligen också rådman i Stockholm.

I familjen fanns barnen:

Hjalmar Casimir (f 1839) som blev tulldirektör, och som jag gissar var orsaken till att Richard träffade sin fru Anna. Han gifte sig med Anna Augusta Wahrenqvist. Han dog 1882.

Carl Herman (f 1842) blev stadsingenjör och stadsarkitekt i Kalmar och sysslade med stadsplaner och ritade olika byggnader. Efter honom finns en Öhnellgata i Kalmar.

Selma Gustava Ottiliana (f 1844) gift med Fredrik August Lilliesköld (1881) som var häradshövding och kassör.

Olga Magdalena (f 1847) dör 1882, alltså endast 35 år gammal. Hon var gift med Wilhelm Adolf Gripenberg.

Per Theodor (f 1851) blev regementsintendent.

Och så Richard då (f 1854) som var yngst.

Livet mellan 26 och 41 var därmed fyllt av barnafödslar för Agnes.

-'-'-'-'-'-'-'-

Än har jag inte hittat när Pehr och Agnes gifte sig, eller var.

Agnes föräldrar var i varje fall Ryttmästaren Claes Gustaf Casimir Sabelfeldt (1782-1840 född på Solberg) och Magdalena Ottiliana Schlytern (1783-1850 född i Stockholm). Vid Hjalmar Casimirs dop var de bägge med, samt dessutom Herr Majoren Gustaf Bennich. Gustaf Bennich var gift med Gustaf Casimirs syster Gustafva Henrietta Sabelfeldt.

Gustaf Bennich och svågern Gustaf Casimir gjorde ett försök att starta en snusfabrik i Tjärstad, Östergötland 1837, men det verkar inte ha lyckats så väl.

Frågetecknen är ... varför flyttade familjen från Flistad? När gifte sig Agnes och Pehr?

Agnes är i varje fall född 15 januari 1813 på Åkersberg i Flistad, Jönköping. Tyvärr saknas husförhörslängden 1813 ... men 1818 finns den i alla fall. Det året flyttar stora delar av familjen till Stockholm.

Syskonen är:
Otto Gustaf Reinhold (f. 1808 född på Solberg), Carl Johan Oscar (f. 1811 Flisby), Agnes (f. 1813 Flisby) och Herman Åke Georg (f. 1816 Flisby). De två äldre sönerna verkar hamna på en skola (internatskola?) och Agnes hamnar i Opphem. Yngste brodern följer med till Stockholm.

Gården Åkersberg i Flistad ägs år 1829 av en kapten Gegerfält som är gift med Abela Petronella Key. Namnet Key är också namnet på Claes Gustaf Casimirs mamma, frågan är då om de ägde Åkersberg från början och CGC bara brukade den tillfälligt, eller om gården köpts eller vad som hände? I varje fall övertas gården 1822 av den nya familjen.

Det Opphem Agnes hamnar i gissar jag är Opphem Tjärstad i Östergötland, dvs hos fastern och Gustaf Bennich. Tjärstad ligger för övrigt sådär 4 - 5 mil från Kuddby, där Pehr, hennes blivande make, växte upp. Gustaf Bennich var 1812 ryttmästare vid Skaraborgs regemente (undrar var Sabelfeldt höll till?)

Man kan för övrigt undra om pappa Casimir varit ute och stridit mot ryssarna? Han var ju i rätt ålder och i rätt tid.

I husförhörslängden år 1822-27 för Tjärstad, Opphem stora gården hittar man Major Gustaf Bennich och hans fru Gustava Sabelfeldt, och deras barn ... samt fru Ottiliana Sabelfeldt och fröken Sabelfeldt.

Av pappa Sabelfeldt finns inget spår, men han kanske är ute och strider någonstans. Inte heller kan man se att mor och dotter skulle ha flyttat, så jag söker vidare i nästa husförhörslängd.

Och nu börjar det verkligen att bli spännande. I husförhörslängden 1828-31 dyker plötsligt studenten Pehr Öhnell upp på Opphem. År 1828 blev Pehr Öhnell alltså 20 år. En inte alltför vild gissning skulle vara att han var informator till barnen på godset som var födda 1817, 1818, 1823 och 1825. År 1830 flyttar Pehr till Uppsala.

Agnes (som blev 15 år 1828) tycks vara någon annanstans (kanske på skola eller i Stockholm), men mamma Ottiliana Sabelfeldt bor kvar på godset till 1828 då hon flyttar till Boda. Ytterligare en bror till frun i huset verkar ha dykt upp (född 90) David, som är löjtnant.

Just nu är det lite stopp på letandet. Jag hittar inte Ottiliana i Boda, inte Pehr i Uppsala, och Agnes vet jag inte var hon är. Jag tror att det kanske skulle bli ett visst genombrott om jag kunde hitta pappa Sabelfeldts tillhåll. Jag förmodar att han ägnade sig åt militäriska övningar.

Om man nu letar lite runt Agnes syskon så hittar jag Carl Oscar som gift sig med Charlotta Sydow och får barn i maj 1838 i Storkyrkoförsamlingen (ska se om det ger något). Carl Oscar var klädeskramhandlare och de bodde i kvarteret Mercurius 16, Västerlånggatan.

Nej, jag blir inte klokare just nu. Jag får försöka senare igen. (Men jag känner mig rätt nöjd med att ha spårat hur Agnes och Pehrs vägar korsades).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar