tisdag 23 oktober 2012

92. Älvsborgs andra lösen och Stråle af Ekna

Om man släktforskar så är Älvsborgs lösen (både första och andra) intressanta hållpunkter, eftersom de enorma betalningar Sverige tvingades att göra till Danmark, ledde till att vi har tillgång till detaljerade förteckningar till vad svenskarna ägde när lösen drevs in.

Inte trodde jag att jag skulle få anledning att lära mig om den som  på sitt sätt var inblandad i att svenskarna blev tvungna att betala, men nu har jag det.

Pappa till Carin Stråle av Eknas far hette nämligen Olof Stråle.Olof Stråle var en av de mäktigaste männen i Sverige runt år 1600 och nära lierad med Karl IX.

Han föddes 1578 och som 16-åring var han befallningsman på Kalmar slott. Som 20-åring blev han häradshövding i Uppvidinge, och 1599 blev han befallningaman på Kronobergs slott. När han var 22 år blev han sändebud till Romerske kejsaren, han blev ståthållare i Dorpat 1601, och Hertig Carls hovjunkare 1603. Han hade uppdrag i Livland, Holland och Frankrike, och han blev ståthållare på Älvsborgs fästning 1611.

Den 22 maj 1612 erövrades Älvsborgs fästning av danskarna efter en 13 dagars belägring. Olof blev under denna skjuten i låret med en kanonkula.

Till danskarna fick svenskarna betala Älvsborgs andra lösen som omfattade en miljon riksdaler silvermynt. År 1619 var Älvsborgs fästning åter Svenskt efter hårda umbäranden för svenskarna.

År 4 maj 1619 blev Olof Stråle ställd inför rätta för uppgivandet av Älvsborgs fästning. Han dömdes till döden men benådades. Däremot fick han böta 4000 daler silvermynt. Han levde fortfarande 1642-43.

Tillsammans med sin hustru Märta Stolpe, fick han bland andra dottern Carin.

(Anledningen att ätten hade tillnamnet af Ekna, är för att två ätter med samma efternamn skulle introduceras på Riddarhuset, och då fick de ta gårdsnamnen som tillnamn för att kunna skiljas åt).

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Liten efterfundering. Jag har ju funderat varför Zacharias Sabelfeldt fick gifta sig med Carin Stråle, och jag tänkte föra fram följande teori:

Eftersom Carins pappa förlorat Älvsborgs fästning, dömts till döden och fått böta motsvarande 0,4% av hela Älvsborgs andra lösen ensam, var förmodligen familjen tämligen skandaliserad och fattig. Då kunde säkert ett giftemål med en uppseglande krigare vara fullt gångbart.

"Skalman" forumet diskuteras värdet av Älvsborgs lösen "idag". De föreslår att eftersom 1 miljon riksdaler silvermynt motsvarade 70% av statens intäkter, så skulle motsvarande summa idag vara sådär 500 miljarder. 1% av detta skulle vara 5 miljarder och 1/2% av detta 2 1/2 miljard.

Med dessa måttförhållanden inser man att Olof Stråles böter var rejält kraftiga, och att familjen säkerligen gick på knäna för att betala det de skulle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar