torsdag 25 oktober 2012

98. Fru-anor i öst och Sveriges första kvinnliga diplomat

Jag tror varken jag orkar, eller klarar att gräva ner mig i dessa ryska bojarer, utan jag nöjer mig med bara några till fru-anor i Viborg.

Det börjar med Christina och Barbara Möller. Dessa två systrar var nämligen farmor och mormor till Helena Pereswetoff Morath (gift med Fredrik Sabelfält).

Barbara var gift med Alexander Pereswetoff - Morath och fick sonen Alexander som var Helenas pappa.


(Christina Möller)

Christina var gift med Johan Stael von Holstein som fick dottern Gustafviana som var Helenas mamma.

Systrarna Möller var döttrar till Landshövding Arendt Möller och hans fru Barbro Stjernfelt (en viss minimal osäkerhet finns om de hade samma mamma för Arendt gifte om sig så småningom. Men låt oss för tillfället tro det).

Arendt Möller var alltså landshövding i Narva och dessa län.

Arendts far hette Johan Möller och tycks ha levt i Estland, och blev Svensk när Sverige tog över Estland. Det står att han var "agent till Moskwa 1631", vilket ju låter väldigt spännande, men det betydde att han var förste ambassadören i Moskva. När han dog fick hans hustru Catharina Stopia bli diplomat istället, (ibland sägs det vara världens första kvinnliga diplomat, men Sveriges första var det i varje fall). Catharina hade tydligen både lycka och olycka som diplomat.

Johan Möllers far hette också Arendt och var enligt denna ampra förklaring gift med Barbara Königin och ingen annan. Denna Arendt är begravd i Riga domkyrka (1611), och så är även hans fru Barbara några år senare.

Catharinas far hette Zacharias Stopius och han var läkare från nuvarande Wroclaw, Polen. Han hade studerat i Rostok. Exakt vilket namn modern hade är osäkert.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Barbro Stjernfelts föräldrar var Peder Mattsson Stjernfelt och Anna Pedersdotter Skuthe. Peder var fogde i Linköping och arbetade i domstolar. Han är begravd i Linköpings domkyrka.

I Barbros anor finns inte minst en spännande person som Mats Pedersson i Uppsala som gifte sig med Gustav Vasas syster.

Om man vill gräva ner sig i släkten Stael von Holsteins anor kan man studera denna site.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar