fredag 23 november 2012

109. Svågerpolitik och Stockholms blodbad

Jag har nu inte läst så mycket om Axel Oxenstierna, men en sak är säker och det är att han var en maktmänniska och maktspelare, som verkar att ha sysslat mest med diplomati och administration, och överlåtit krigandet åt andra.

Axel Oxenstierna dyker upp i mitt skrivande som förmyndare till Christer Posse.

Axel Oxenstiernas mormor hette Elsa Posse och Mormorsfar var Axel Posse, han som var slottsloven på Läckö slott. Axel Posse var också farfars far till Christer Posse.

Christer Posses far (som också hette Axel Posse) var gift med Märta Christjernsdotter Oxenstierna.

Christjern Oxenstierna (Märtas far) ägde bland annat Hammarskog utanför Uppsala (vilket märkligt nog var innan nuvarande huvudbyggnad uppfördes, för det står 1655 över porten). Och, bland de mer märkliga uppdrag han hade, var att bevaka Erik XIV när han var tillfångatagen. Christjern var gift med en kvinna som hette Beata Gera (Märtas mor).

Christierns far hette Gabriel Oxenstierna och hans mor hette Beata Eriksdotter Trolle. Gabriel, å sin sida, var med vid Erik XIV kröning, och var 1538 slottsloven på Stockholm slott. Han är dessutom begravd i Uppsala domkyrka i Sturegravkoret.Gabriels far hette Kristiern Bengtsson Oxenstierna och hans mor Anna Sested. Kristiern gick ett sorgligt öde till mötes då han halshöggs vid Stockholms blodbad år 1520.

Kristierns far hette Bengt Kristiernsson Oxenstierna, och han var gift med Märta Johansdotter Slaveka. Kanske dog Bengt i pesten 1495.

Bengts far hette (återigen) Kristiern Bengtsson Oxenstierna och han var gift med Margareta Magnusdotter Gren. 1463-64 fängslades Kristiern tillsammans med sin bror, ärkebiskop Jöns, och fördes till Danmark. Kristiern är begravd i högkoret i Uppsala domkyrka. Höll till på Salsta.

Kristierns far hette Bengt Jönsson Oxenstierna, och hans mor, Kristina Kristiernsdotter Vasa.

Bengts far hette Jöns Bengtsson Oxenstierna och han dog 1399. Jöns var gift med Ingeborg Nilsdotter Sparre.

Jöns far hette Nils Torstensson Oxenstierna och hans mor hette Bengtsdotter Lejon i efternamn.

Nils far hette Torsten Vigolfsson, och mamman hette Lucia Mathiasdotter Oxenstierna - äldre ätten.

Och nu är vi äntligen nere hos siste i faderslinjen, nämligen Vigolf (död ca 1310).

... dags att fortsätta på en ny post ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar