måndag 3 december 2012

114. Kempar och finska präster och Sursilliana och Fleming igen

Peter Andersson Planting var alltså gift med Barbro Hermansdotter Kempe men den aktuella mamman skulle vara Magdalena Hermansdotter Kempe.

Barbro var tredje barnet till Herman Kempe Martinuksenpoika (Mårtensson) (död 17/4 1697) (efternamnet vilket jag antar betyder Martinusson). Herman var gift med Brita Niilontytär vilket borde betyda Niilondotter.

Herman i sin tur var fjärde barnet till Martinus Johanneksenpoika (1630-1686) och Malin Filipintytär. (död 1697). Martinus läste i Härnösand och var kyrkoherde i Jukkasjärvi 1675.

Martinus föräldrar hette Johannes Laurentii Kempe (död före 1642) och Brita Warg.

Brita Wargs föräldrar hette Martinus Matthiae Warg (död 5 februari 1639 i Alatornio) och Valborg Wernberg, och de gifte sig i Vöryi eller Vörå, som inte ligger så långt från Vasa.

Valborgs föräldrar hette Gabriel Vernberg (död 1636 i Vöryi) och Barbro Wiloides. Gabriel var lagläsare i Österbotten. Gabriel lär ha blivit ditåt 100 år gammal.

Gabriels föräldrar hette Pauli Petterinpoika  (1535-) och Margaretha Sursill (född 1518 i Umeå och död i Finland).

Och Margarethas föräldrar hette Erik Sursill Ångerman (1490 i Ångermanland, och död 1548 i Tegin Umeå), och Dordi. Om Erik Sursills ättlingar står det skrivet i Genealogia Sursilliana ... vilka är spridda i Finland, och bland dessa hittar man oss (uppenbarligen om än inte omskrivna) och personer som Sibelius, Tarja Halonen, och Olof Palme.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Barbro Wiloides far hette Jakobus Martini Wiloides Aboensis, och han var kyrkoherde i Vörö, och undertecknade Uppsala mötes beslut 1593 (han hade då verkat i Vörö sen 1573. Samma år (1593) slutar han som kyrkoherde i Vörö.

Om man nu betänker att detta var åren när Claes Fleming på Åbo slott var som mäktigast (han dog ju 1597 om jag inte minns fel), och han var allierad med Sigismund, så var Jakobus undertecknande förmodligen orsaken till hans avgång (eller möjligen död?).

Om detta skulle jag vilja veta närmare.

Jakobus var son till Mårten Eriksson Villoi, som var skeppsskrivare i Åbo. Jakobus hustru lär ha hetat Margareta Mårtensdotter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar