söndag 9 december 2012

119. Jacob Ersons anor, Burman, och soldaten Johan Örn Dunder i Karl XII tid

På vissa punkter i släktträdet sker en form av fokusering av elände, som leder till annorlunda, ofta fattigare livsbanor för dem som fanns i denna skärningspunkt. Så måste man ju säga att det var för Anna Caisa och hennes föräldrar Greta och Jacob.

Jacobs far hette Erik Hansson (1764-1816), och det hände mycket i hans familj som det framgår i husförhörslängden, och det hoppas jag någon tar sig an att reda ut. Jacobs mor hette Katharina eller Karin Persdotter (1763-1812). Bägge var från Jock där deras fäder hade gårdar. (Jag väntar lite med Katharinas anor).

Erik Hanssons far hette Hans Johansson, och hans mor hette Karin, och vad mer, har jag inte lyckats hitta än. Hans Johansson var född i Vännäs gård nr 6 som ett av de yngre av många syskon. Det visar sig att Hans först verkar ha ägt en gård på ett ställe som hette Tjerjerf, och som någonstans benämndes Finnudden. Det kan kanske ha att göra med familjen Mämmilä Finne, som jag vill minnas höll till i trakten tidigare.

Förutom Tjerjerf köpte han alltså en gård i Jock.

Och Hans var son till korpralen Johan Örn Dunder (1692-78) som förmodligen var ute och krigade under Karl XII, och om honom tänkte jag försöka snoka ut lite mer.

Johan Jönssons förfäder hette Burman, och lär ha kommit från Burträsk och eventuellt har släktskap med Burarna. Släktskapet har inte riktigt övertygat mig än, då de föregivna föräldrarna skulle ha varit mycket gamla då de fick första "Burman", men vem vet, kanske får jag se lite tydligare utredningar.

Hur som helst så flyttade första Burman till Överkalix, köpte en gård, flyttade sen upp till Svappavaara och Vittangi och sysslade med gruvbrytning som "gruvdräng", och flyttade så småningom tillbaka till Överkalix. Och där köptes en gård till.

Men tillbaka till Johan Jönsson.

Han blev alltså militär, först på rote 10 som hette Örn. Om man tittar i generalmönsterrullan för Calix Companie, Västerbottens regemente, 1712-15 så står det något om rote 10, om den som var föregångare på Örn (han verkar ha hetat Olsson) att han gammal blivit och svårt lämna landet (tror jag det står). Det var i varje fall på rote 10 som Johan Jönsson hamnade 1713. Då var han alltså 21 år gammal.

Om man nu tittar i Rullor för åren 1713-23, då Dunder var aktiv soldat, så var Västerbottens regemente kommenderade i Vaxholm 1713. Annars är det svårt att hitta dem. Kan det ha varit så att de fick stanna uppe i Norr och försöka vakta mot ryssarna? (Vilket ju i så fall lyckades "sådär" med tanke på att ryssarna härjade kusten omkring 1717).

Men åter till Johan Jönsson. Han blev korpral 1718 och flyttade till rote 25, Dunder. 1724 slutade han sin militära bana 32 år gammal. Då var han gift, och det första av hans 10 barn kom 1722. (Hans, vår aktuella ana var nummer 8, och hade tre äldre och en yngre bror.)

Familjen Jönsson Dunder levde på Vännäs 6, "Käll". I Överkalix måste Johan ha varit en ansedd man, då han blev tolvman och nämndeman. Johan dog 1748 och hans fru, Margareta Persdotter, tycks ha överlevt honom med ditåt 40 år (död 1789).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar