lördag 15 december 2012

122. Till Kuddby och Pehr Petter Bengtssons uppväxt

Nu blir det till att läsa husförhörslängder och annat smått och gott, för nu blir det ner i exempelvis Per Petter Bengtsson Öhnells liv.

1808 föddes han och året innan gifte sig hans föräldrar som hette Bengt Persson och Stina Eriksdotter. Pehr är första barnet och familjen tycks ha 3 pigor, 1 dräng och en pojke och en flicka som kanske är fosterbarn?

I nästa husförhörslängd tycks Pehr ha fått en bror. Familjen flyttar någonstans 1813, än så länge oklart vart? Det tycks vara till Furingstad som inte ligger så långt bort. 1814  finns en bouppteckning efter Bengt och jag gissar att Stina bor någonstans med sina föräldrar. (NAD). Stora Grönhög, ska jag leta på. I dödsboken står det att han dog av slag 33 år gammal. Det verkar ha varit något med vintern och 9 dagars sjukdom.

Familjen fick tre barn Pehr (1808), Carl (1811) och Erik (1813). Sen dog alltså fadern, och mamman var ensamstående med tre barn som 25-åring (1814, när maken dog). 1816 flyttar familjen tillbaka till Kuddby. ... och Ja, jag gissade att de flyttade till Stinas föräldrar, och det gjorde de. Så nästa gång jag hittar dem i husförhörslängderna, så bor de i Orminge, Kuddby. Brodern Erik har dött 1817, men Pehr och Carl lever i varje fall.

Det finns någon anteckning om bröderna att de läser ... bra kanske?

1822 börjar Pehr i Söderköpings skola.

Stina har i varje fall gift om sig med en man som heter Petter Svensson och får en dotter med honom 1824 som heter Anna Lisa. Från 1826 och framåt börjar Pehr Petter kalla sig Petter Bengtsson Önell.

1826 dör Stina i bröstfeber, Pehr Petter går i skola i Linköping, brodern är i lära hos någon Anders Gissle (?).

Petter Svensson flyttar med Anna Lisa till ett ställe som heter Å 4.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Stinas föräldrar hette Erik Jonsson (f 1755) och Elisabeth Månsdotter (f 1761) bägge från Kuddby.

Erik sysslade med att tillverka mediciner på gamla dar enligt denna anteckning.

Och mycket riktigt hittar jag en Erik född 1755 som är son till Jon Pärsson och Karin Andersdotter i Gisselö (?)

Elisabeth hittar jag tyvärr inte, men enligt ovanstående länk hette hennes far Måns Håkansson och hennes mor Kirsten Månsdotter. Elisabeth dog av atrofi, eller tuberkulos.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Och Pehr dyker upp i Opphem Tjärstad och träffar Agnes ... och resten är historia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar