fredag 21 december 2012

124. Hazelierna i Rosenbad

Jag tänkte försöka se vad jag kan hitta om Johannes Hazelius, alltså mannen  som en period ägde åtminstone en fastighet i kvarteret Rosenbad.

Johannes Hazelius ska ha varit född 18 juni 1758 och levde till 1828. Han gifte sig med Louise Keyser och fick troligen 12 barn, varav Per Abraham, var den äldste. En annan son, Johan, blev far till Arthur Hazelius. (Jag har ju skrivit lite mer om de tragiska och svärmiska sönerna i en annan post, och i denna text kan man läsa mer, bläddra).

När jag började googla Johannes Hazelius, så visade det sig att inte nog med att han ägde ett hus i kvarteret Rosenbad, han tycks också ha ägt någon fastighet i kvarteret snett över gathörnet, Johannes större, och dessutom finns det kvar ett rum där som är restaurerat, från 1821. (Och det ska jag verkligen försöka att få besöka).


Rotar lite vidare om Johannes. 18 Juni 1858 föds ett barn som kallas Hans som son till Pehr Hazelius och Sara Eneroth, uppe i Bergsjö.

Rörigt med husförhörslängderna. I längden efter 1765 hittar jag inte prästgården, utan sidorna ser ut att saknas :-(

I längden innan finns dock både pappa Pehr och hans pappa Hans listade. Dessutom används ett rätt intressant sätt att förteckna prästgårdsfolket, och för varje år anges vilka nya som arbetade i prästgården och vad folk blev av. Många gifte sig, men en viss mängd dog av olika anledningar. Vissa år föddes också egna barn i huset, men inte anmärkningsvärt många.

Det jag nu skulle vilja veta är när Johannes hamnade i Stockholm? En anledning är ju självklart att hans ett och ett halvt år äldre bror var den som skulle bli präst (då han ju var äldst), och att Johannes/Hans därför kunde ägna sig åt en annan karriär.

Kanske går det att ge sig på flyttlängden?

Ett litet tillägg. Tanken var troligen att även Johannes skulle bli präst, för han studerade på samma skola som brodern på Vasa academi i Gävle, men "övergav studierna" som 14-åring, och blev handelsbetjent i Stockholm (men, nu gick det ju hyggligt för pojken ändå måste man säga ...).

Nå, nu bläddrar jag i födelselängden för Klara, och den 8 juli 1791 föds Pehr Abraham ... son till ... Agneta Hazelius ... och Lärftkramhandlaren Isaak Wilhelm Hylphers. Agneta bör ha varit syster till Johannes /Hans ... och ... ännu mer mystifierande ... bland faddrarna finns Abraham Keyser och jungfru Johanna Keyser ...

Nåväl, 23 oktober föds nästa Pehr Abraham, son till handelsmannen Johan Hazelius och hustrun Lovisa Dorothea Keyser, 20 år gammal. Bland faddrarna finns Isaak Hylphers, Ambrosius Cedermark, och Abraham Keyser, hans fru, Johanna Christina Halling och herr Gabriel Hazelius. (Jag blir naturligtvis nyfiken på vilka dessa personer var, och Isaac, Ambrosius och Johannes verkar ha haft affärer ihop bla som förmyndare enligt en digitaliserad dagstidning. Ambrosius har också suttit i Musikaliska akademin, upptäcker jag.

30 november 1790 gifte sig Johannes/Hans och Lovisa.

I husförhörslängden 1819-21, Klara, Kvarteret Rosenbad 3 står familjen listad exempelvis. Vid den tidpunkten var äldste sonen Per Abraham, i full färd med att skaffa sig en egen karriär och butik, men hustrun Louise, och fem barn och sju tjänstefolk står listade på adressen. 1825 är Johannes fd lärftkramhandlare.

1828 är Lovisa änkefru, och fyra barn bor hemma varav den yngsta är 14 år. Familjen har en betjänt, en jungfru och två pigor. Året därpå bor fortfarande fyra barn hemma, och de har bara en jungfru och en piga. Det verkar som delar av det som varit bostad hyrs ut. 1830 har en dotter till flyttat hem och familjen har två pigor och en 13-årig flicka boende hos sig. 1831 bor tre döttrar kvar men alla söner har flyttat. Dessutom tre pigor. (Jag vill minnas det var detta året som Gustaf tog sitt liv i Edsviken).

1832 har en son flyttat hem igen. Det har också tillkommit en flicka, demoiselle Agnes Hülphers som är 14 år (jag gissar att hon är dotter till Agneta Hazelius och Isaak Hylphers, och alltså kusin till "barnen" i familjen). Nästkommande år har Agnes flyttat, men övriga bor kvar. När jag tittar på 1837 bor två döttrar hemma Maria Charlotta och Lovisa Vilhelmina, och ena är 37 år och andra 32. Familjen har två pigor. Lovisa står som Husägarinna.

När jag letat vidare visar det sig att Maria Charlotta var gift med konstnären (och militären) Olof Johan Södermark, men det verkar alltså som att paret separerade, då han levde vidare till 1848.

År 1838 verkar en sondotter på 11 år bo i familjen (född 1827). Flickan heter Hildegard Maria, och när jag undersöker vidare vem hon är, så är hon dotter till Gustaf Hazelius. Hildegard bor kvar och 1840 flyttar också en 19-årig dotterson vid namn Johan Södermark in (född 1822) dvs Maria Charlottas och Olof Johan Södermarks son flyttar in hos mamma och mormor. Han blir sergant vid livbeväringsregementet och 1842 har han flyttat ut, och 1843 har också Hildegard flyttat, när hon alltså är ungefär 16 år.

År 1848 har troligen Maria Charlotta dött vid ca 48 års ålder, och endast Lovisa Vilhelmina bor kvar hos sin mor, med två pigor. Två ogifta bröder bor också i huset.

1850 har mamma Lovisa dött och dottern Lovisa tycks bo tillsammans med sin bror och en piga. 1851 ägs huset av "arvingarna Hazelius" och två bröder och Lovisa Vilhelmina bor tillsammans med en brorsdotter i 18-års åldern. Alfhild Chore tycks flickan heta. 1853 har hon flyttat ut.

1860 har de två tidigare bröderna försvunnit och istället bor där Hans Hazelius (34 år) och änkefru Sara Johanna Tunnelius (67 år gammal) född Hazelius, och dessutom en dotter (troligen en syster till Hans) Lovisa Johanna Charlotta (43 år). Kvar bor Lovisa Vilhelmina också som nu är 55 år.

Nu tar husförhörslängderna slut, så fortsatt spårning får bli med folkräkningarna. 1880 bor det fortfarande tre Hazelier i Klara, rote 2 (och i kvarteret Rosenbad). Det är Lovisa Vilhelmina, Adelheid Charlotta och Jenny Cecilia (gift Poppius). 1890 bor bara Adelheid (som är lärarinna) kvar i Rosenbad 3 ... och omkring 1900 rivs huset.

(Lite kul om lärarinnan Adelheid. Förmodligen är hon kusin (kanske) till Arthur Hazelius, och hon donerar lite små saker till Nordiska Museet, däribland ett syskrin, och Carl Jonas Love Almqvists paraply, som man väl får förmoda att han har glömt hos någon av familjerna Hazelius. Almqvist var ju nära vän till åtminstone två av bröderna).

(Här finns för övrigt lite anträd utredda)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar