lördag 29 december 2012

127. Louise Keyser och bakåt

Johannes Hazelius gifte sig med Louise Dorothea Keijser (1771-1850) i Stockholm. Louise var dotter till Abraham Keijser (1745-1811) och Johanna Christina Halling (1747-1797).

Louise föddes i Klara (1 oktober 1771) och dog i Klara, så hennes livsvärld var i varje fall rent fysiskt, rätt begränsad av allt att döma. Tyvärr är födelseanteckningen lite oläslig, så jag är rätt osäker på vilka som var faddrar (vilket ju brukar vara rätt intressant), men jag tror åtminstone några hette Gnospelius. Och, Gnospelius är ju inte en orimlig gissning då Louises farmor hette Anna Dorothea Gnospelius som ogift (och hon var 54 år då Louise föddes).

1787 hittar jag en familj Keijser i Rosenbad, men Louise Dorothea verkar inte bo där. Jag söker vidare.

Lite bakåt då. Abraham Keijser (i detta fall stavad Keyser) dog 8 dec 1811 i Klara. I anteckningen står det att han var stadsmajor och kyrkvärd, och att han dog av feber. Det står också att han var 67 år, men då borde han vara född 1744?

Stadsmajor är en intressant sak, för det tycks vara en post i ett garde av borgare som hade både infanteri och kavalleri, och dessa tycks ha haft som särskild uppgift att vakta kungen. (Jag gissar att det hela hade något att göra med Gustav III:s tämligen usla förhållande till adeln (som troligen ledde till mordet på honom 16 mars 1792), och något bättre förhållande till borgerskapet i Stockholm.

Vid tidpunkten för mordet levde familjen Keijser uppenbarligen i Klara, och två-tre kvarter från operan där mordet skedde på maskeradbalen.

I denna text från riksarkivet framgår att Gustaf III tydligen hade mycket sympati för Abraham och ville ha honom vald till riksdagsman (om jag förstår förkortningen rdgm rätt). Och Abraham tycks ha rest till Sönderjylland för att besöka en Herrnhutsk koloni år 1805. Och familjen verkar alltså ha varit Herrnhutare.

Om man tänker sig att Louise Keijser var fostrad i denna lite svärmiska religiösa anda, kanske det var hon som påverkade sönerna och som ledde dem till Manhem, CJL Almqvist och den tragiska idealistiska anda som låg bakom Gustafs död.

Familjen Keijser hade också egendomar i Bromma, Johannelund med Svartvik och Traneberg, och det är troligtvis där som Louises son Pehr Abraham mötte sin fru Lotten Karlbrecht. Abraham  ägde Keijserska palatset vid Rödbodtorget (alltså vid Tegelbacken).

-'-'-'-'-'-'-'-'-

Nåväl, åter till Abraham och Johanna Christinas giftemål. De gifte sig i november 1770 i Nikolai kyrka, vilket är detsamma som Storkyrkan i Stockholm. Johanna Christina var faderlös och vittnen till giftemålet var hennes styvfar Peter Wessman och hennes morbror Carl Fredrik Gnospelius. Enligt andra släktträd på MyHeritage ska de ha fått elva barn, men Louise var äldst.

Även när det gäller Abrahams föräldrar får jag lite hjälp från Myheritage. Abrahams far hette Karl Keijser ( - 1757) och hans mor hette Beata Margareta Johlin (1726-1753). I så fall blev Abraham föräldralös som 12-åring ungefär, och få se om jag kan lista ut var han uppfostrades.

Karls föräldrar ska ha hetat Abraham Keijser (1673-1734 i Klara) och Brita in de Betou.

Abrahams far ska ha hetat Jakob Keyser och var handelsman från Tyskland, där han även dog. Han var gift med en kvinna vid namn Katarina Sorvas (gift 1660 i Stockholm, död 1679). Katarinas far hette Herman Sorvas och han var handelsman från Luyk i Holland och dog i Norrköping. Abraham sysslade med stärkelse i Nacka och kallades "stärkelsefaktor".

Även Brita in de Betou hade en far som var från Holland. Hon dog 1756 i Klara. Föräldrarna hette Johan in de Betou (1639 1703), och Kristina Liljestrahl. Om släkten In de Betou kan man läsa här. Svärsonen som nämns måste vara Abraham Keyser, och stärkelsefabriken låg i Baggenstäket (undrar om det brändes av ryssarna?)

Johans far hette Govert in de Betou (f 1588 i Holland och död 28 jan 1663 på Djurgården) och mamma hette Welamina von Balm eller von Balen (från Dordrecht), och Goverts far hette Henrik och där ungefär kommer släkten från Nijmegen.

... och där ... ungefär är det dags att börja på en ny post.

(Nu när jag letar i Rödabodarna hittar jag Johannes Hazelius på nr 22 :-) )

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar