söndag 30 december 2012

128. Perukmakare och Sockerbagare

En fru som jag missade var Kristina Liljenstrahl. Hon var gift med Johan in de Betou. Hennes far var Johan Håkansson Hult (f. 1614) adlad Liljenstrahl, från Hasselås i Småland. Hennes mamma var Ingrid Rochus från Göteborg.

Pappa Johan var kanslist i kungliga kanslitet 1650, alltså under Kristina. Och sen blev han häradshövding. År 1693 adlades han. År 1767 "slöts ätten".

Uppenbarligen lever lite ättlingar på mödernet än.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Abraham Keijsers mamma ska ha hetat Beata Margareta Johlin och var dotter till Anders Johlin och Beata Margareta Rathsman (om man tittar här).

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Och nu var det dags att försöka spåra Johanna Christina Halling.

Johannas föräldrar hette Karl Christoffer Halling och Anna Dorothea Gnospelius (1717-1788). Hennes pappa dog när hon var cirka ett år gammal (1748) och mamman gifte så småningom om sig med Peter Wessman. Christoffer var perukmakare, och det var även Peter Wessman. Det verkar som Anna Dorothea fick sju döttrar och inga söner, med sina bägge män.

Det är lite oklart vem som är Carl Christoffers far, men i varje fall har han sin peruksalong på Norrebrogatan i assistent Ekmans hus.(Här är en liten nätt peruk som användes av Ulrika Eleonora cirka 1718-20)

Men läser man i anbytarforums utredningar, så skulle jag tro att bästa gissningen är att Carl Christoffer var son till Lifkarlen Jacob Halling och därmed kallades Carl och var född 28/2 1697 i hovförsamlingen, och att Jacobs bror var Zacharias Halling som vädjade för Jacobs omyndiga barn. Ska titta i hovförsamlingen för att se om jag hittar något mer. Det visar sig då fattas ett antal volymer som skulle kunna reda ut detta.

Zacharias i fråga skulle kunna vara den sockerbagare som var hovleverantör till Stockholms slott cirka år 1700. Troligen hör också Johan Halling som Bellman besjöng till familjen.

När han flyttade hade han en skylt som sa:

Här bor Sockerbagaren Halling, som tillförne bodde midt öfver.

Och DÄR kommer jag inte längre på det spåret.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Gnospelius då?

Anna Dorothea (f. 1717) hette ju Gnospelius, och enligt födelsedata hette hennes pappa Nicolaus Christian Gnospelius (21 sept 1684 Tallin, Estland - 11 maj 1742) och hans fru hette Maria Elisabeth Hartman (1699- juni 1742). (enl RAG Myheritage).

Det fanns andra Gnospelier i Stockholm, och man kan ju förmoda att de också var flyktingar från Karl XII krigande i Estland mm.

Maria Elisabeths anor hittar jag inte alls.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar