måndag 31 december 2012

129. Gahn och salpetersjuderi, istället för Mathilda Friman

Svårläst kyrkobok i Kristianstad. Men Mathilda är i varje fall född den 11 september 1830. Få se om jag hittar henne i husförhörslängden? ... orkar inte bläddra igenom alla adresser i Kristianstad, utan hoppas att någon annan orkar ta sig an tunnbindarfamiljen Frimans öden och äventyr.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Utan det blir Gahnarna. (Och sen tror jag faktiskt att jag är klar med Mats mormors- och morfarsanor.)

Det vill säga, jag börjar med att gå bakåt från Henrik Gahn (1820-1874). Henrik Gahn som gifte sig med Hälsinglands Ros som jag skrivit om tidigare.

Henriks far hette Johan Henrik Gahn (1775-1834) och hans mor hette Johanna Charlotta Théel (1777-1855). Johanna Charlotta levde ju en tid med Henriks familj, och en tid med Henriks syster Margareta Gahn som gifte sig med Leonard Waern (från familjen Waern som var vän till familjen Hazelius och som lånade ut huset i Värmland till CJL Almqvist).

Anledningen att mamma Johanna Charlotta levde hos sina barn berodde på att maken dog när Henrik endast var ungefär 14 år och hans storasyster Margareta var ungefär 18.

Johan Henrik och Johanna Charlotta gifte sig i rejält mogen ålder 1813, dvs han var 38 år och hon var 35, och på denna länk sägs att de var kusiner (vilket jag ska försöka utreda). Sen fick de Margareta när Johanna var 38 år och Henrik när hon var 43 år. Jag har lite svårt att tro att det blev så många fler barn i den familjen. (På samma sida står det att de även fick ytterligare en son, Carl Gottlieb, 1818, men han dog redan som 5-åring.)

Johan Henrik sysslade liksom fadern med kemi i form av salpetersjuderi.

Krut förr i tiden innehöll till 75% salpeter som utvanns ur urindränkt jord under ladugårdarna. Jorden under ladugårdarna förklarades för kronans jord, och ungefär vart femte år kom salpetersjudarna till byarna för att koka salpeter på denna jord. Här står det om salpetersjuderistaten.

På Uppsala universitetsbibliotek finns ett arkiv som Johan Henrik tycks ha bildat och som tycks handla om släktforskning :-) och om företag.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Lite tillägg om vad man kan hitta i kyrkböckerna om familjen.

När Margareta föds 1816 bor familjen på "yttre åsen" i Falun. Bland faddrarna hittar man landshövdingen, och farfar Johan Gottlieb Gahn (som dör två år senare), samt representanter för familjerna Bergström och Theel (bör vara mormor och morfarsfamiljerna). Totalt är det 16-17 faddrar, så det måste ha varit ett mycket högtidligt dop.

Även när Carl Gottlieb föds är det lika stor mängd faddrar, och något färre när Henrik föds.

Vid giftemålet står det följande:

Konungens Trotjänare, Salpeter Sjuderi Direktören, Herr Johan Henric Gahn, och Dygdädla Jungfru Johanna Charlotta Théel, bägge på yttre åsen, komma att bo uti f. d. Sara Berglinds gård på yttre åsen, som nu är brudgummens gård.

Letar på efter Johan Henriks egen födelsenotis, men hittar den inte :S

(Om vad "yttre åsen" i Falun var, kan man läsa här, och det var tydligen gatan som senare lett till järnvägsstationen, vilket gör att åtminstone jag har ett visst minne av vad det handlar om).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar