tisdag 1 januari 2013

133. Fältskär vid Poltava och när Karl XII sköts i Norge

Om det nu är något man inte skulle vilja ha varit, så var det fältskär under Karl XII krigande, men inte desto mindre är detta en person som vi råkar på i släktträdet.

Jacob Schultz (Anna Maria Schultz (f 1723) far) var född 1681 i Königsberg. Eventuellt hade han högädla anor enligt Runeberg, men i varje fall var han läkare. (Fast ordet "fältskär" passar nog bättre för vad det var fråga om).

År 1703 blev han regementsfältskär vid Dalregementet, och han var då uppenbarligen 22 år.

I Runeberg står det att han tillfångatogs vid Dnepr den 1 juli 1709. Detta var alltså 3-4 dagar efter slaget vid Poltava där Dalregementet deltog och Karl XII förlorade. Det var alltså under flykten från Poltava som Jacob Schultz togs tillfånga av ryssarna då Lewenhaupt övertygat officerarna om att man skulle kapitulera.

23 000 människor togs tillfånga vid Perovolotjno. I trossen av icke stridande mannar ingick bland annat 1400 skrivare, präster, fältskärer mm. Det fanns även hantverkare, hustrur och barn bland de tillfångatagna. Ungefär 13500 var militärer. Krigsfångarna fick begrava de döda vid Poltava och därefter marchera till Moskva.

Om slaget vid Poltava kan man läsa här.

Och om man vill läsa om hur en annan fältskär behandlade Karl XII:s skador kan man läsa här.

Jacob Schultz fördes i varje fall till Tobolsk i rysk fångenskap, men utväxlades 1718 mot två ryska majorer.

Under fälttåget mot Norge 1718 var han Karl XII livkirurg, och efter krigen blev han kirurg vid Falu gruva.

År 1722 gifte han sig med den unga Maria Magdalena von Husum (1705-1778), med vilken han bland annat fick dottern Anna Maria.

Jacob dog 1766 på sin gård Svartskär i Vika socken i Dalarna.

Här kan man också läsa om Jacob Schultz.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar