onsdag 2 januari 2013

134. Om en apotekare och till Tallinn och borgare i Västerås

Jacob Schultz gifte sig alltså med den unga Maria Magdalena van Husum, som var dotter till apotekaren   Johan van Husum och Maria Sophia Golphus. Och mycket mer vet jag inte om dessa. Namnet "van Husum" borde betyda från Husum, som jag tror är ett område på gränsen Danmark-Tyskland.

Maria var avsevärt yngre än Jacob, och man skulle kunna tänka sig att Jacob och Johan på något sätt var kollegor och att han därför kom att gifta sig med Maria.

För övrigt tycker jag det vore spännande om det på något sätt gick att undersöka om Johan Gottlieb Gahn fick kunskaper om kemi av sin farmor Maria (som alltså var apotekardotter). I varje fall var ju Maria bara 40 år när barnbarnet kom, så om de bara hade kontakt så skulle det mycket väl kunna vara så att hon introducerade honom i kemins mysterier.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Nästa fru att titta närmare på är Barbara Eleonora von Ertman som var hustru till Henrik Gahn.

... och henne blir det ett spännande napp på direkt. Här kan man läsa lite om hennes släkt.

Hennes far hette Jakob Ertman och var född 1646 och död 1717. Han jobbade vid stora sjötullen i Reval, dvs Tallinn. Han adlades, och blev 1713 inspektor för Vågen i Falun. Denna man var mycket rik och gav en gång kronan 80 000 daler silvermynt i förstärkning. (Man måste ju besinna att detta var under Karl XII krigande så kronans finanser smalt troligen som smör i solsken).

För övrigt tror jag nog att man kan anta att Jakob blev tvungen att fly Estland efter Karl XII misslyckade krigföring, så det kanske inte var utan anledning han försökte stödja krigföringen.

År 1678 gifte han sig med Margareta Hartman som var dotter till "manrichter" Frans Jacob Hartman och Elisabeth von Vegesach i hennes första gifte.

(Om någon kan upplysa om vad "manrichter" betyder vore det kul).

Ytterligare bakåt hittar vi Jakobs far som hette Erdtvin Ertman (född i Västerås men som också var i sjötullen i Reval) och var gift med Margareta Elisabeth Jernstedt.

Och längre bak är släktingarna borgare i Västerås.

Jacob Ertmans far hette Erdtvin Ertman och även han arbetade på stora sjötullen i Tallinn. Erdtvin var från Västerås. Jacobs mor hette Margareta Elisabet Jernstedt.

Och från henne finns ytterligare lite anor bland borgarna i Västerås, som man kan följa på en av ovanstående länkar.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Om kopparvågen i Falun kan man lära sig här exempelvis.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar