söndag 17 februari 2013

141. En titt in i Hjortnäs och Laknäs, och Kungsbarn

Mats farmorsfars anor är alltså från Sunnanäng med lite avstickare till Hjortnäs och Laknäs så här långt.

Detta är alltså tre byar som ligger i Siljans nederkant och följer Dalälven söderut.

Försökte hitta lite om Erik Hansson i Sunnanäng och hans fru, men det är klurigt som sjutton då det ibland saknas födelseböcker exempelvis.

Få se om vi hittar Jonas i Hjortnäs då möjligen? Japp, på Hjortnäs 8 finns Jonas år 1772-76. Pappan verkar ha dött (ja, han ska ju ha dött 1775), och det står att han är ofärdig och bräcklig. Jonas har en syster och en bror som heter Daniel. Systerns namn är omöjligt att tyda.

Vissa husförhörslängder gällande Hjortnäs och Sunnanäng tycks helt enkelt vara borta när det gäller Leksand. I längden 1792-1803 är det i varje fall brorsan Daniel som har Hjortnäs 8.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Jonas mamma hette Knabb Karin Danielsdotter och ska ha varit från Knabbgården Laknäs.

Med lite googling hittar jag en person som verkar vara Karins bror och heter Daniel Danielsson från Knabbgården (f 1718) och deras pappa skulle heta Daniel Knabb. Vet ej mer om detta, men är intresserad om någon känner till Knabbhistorien.

-'-'-'-'-'-'-'-'

Erik Jonsson (f 1791) var gift med Carin Persdotter (f 1791) från Laknäs 4, och denna gård borde det gå att hitta eftersom det just vid den tiden verkar finnas husförhörslängder.

Carin är dotter till Per Persson (f 1752) och Margareta Larsdotter (f 1754) och de bor i gården Laknäs 4 i boken 1792-1803. Riktigt varför de bor där är inte solklart. Den tidigare husbonden på Laknäs 4 hette Jöns Matsson (f 1724) och Anna Jonsdotter (f 1723) ser det ut som. Och inget av dessa namn antyder något tydligt släktskap.

Familjen tycks i varje fall ha tre döttrar och två söner.

I volymen innan står familjen på Laknäs 5. Det verkar lite rörigt på Laknäs 4, så de kanske köpte den gården?

Det tycks också finnas en överstruken far som hette Pehr Pehrsson eller kanske Jonsson död 1784, troligen i september eller senare, då han tycks ha fått nattvard i september.

Ytterligare en volym bak (1772-76) så bor familjen på Laknäs 4. Jöns Matsson lever, och de har en dotter, Anna.

Jag blir alltså inte riktigt klok på vilka som var föräldrar till Pehr och Margareta. Jag ska studera döds och vigsellängder kanske jag får någon hint. ... och drabbas av en bortkommen vigselbok och en präst med oläslig handstil och skrivklåda som skriver alldeles för mycket om begravningar.

Slut på det spåret för nu.

-'-'-'-'-'-'-'-

Nu blir det istället en annan Margareta Larsdotter som kommer i fokus, nämligen hustrun till den förste Erik Hällman.

Margareta var född 19 mars 1826 och var ifrån Hjortnäs 37. Föräldrarna hette Lars Olsson och Margareta Ersdotter (som sägs vara 27 år).

Faddrar var Per Persson och hustrun Anna Persdotter samt Erik Eriksson och Anna Eriksdotter, alla från Laknäs. Gissningsvis skulle då de sista två vara morfar och moster till barnet.

Lars Olsson och Margareta Ersdotter hinner inte vara gifta så länge, utan han dör 1830. De har då några döttrar i livet. Innan Margareta L föddes, föddes fyra barn, varav tre dog snabbt efter födelsen, alla tre i princip bara några dagar efter födelsen. En dotter överlever.

Margareta E gifter om sig raskt efter makens död, och nye maken heter Per Berg. Stället de bor på verkar heta "Soldaten", och man får väl förmoda att han var soldat då. I nästa längd har de fått några barn till, och däribland en son. 1847 dör Margareta E, och 1852 gifter Per Berg om sig, och får ett antal nya barn i boet. Margareta Larsdotter är gift vid det laget och har flyttat till Sunnanäng.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Lars Olssons (f 1802) föräldrar hette Olof Larsson (1780) och Margareta Olsdotter (f 1769).

Gluttar man en volym längre bak i husförhören kallas Olof Larsson för Olof Kungsbarn. Huset, Hjortnäs 37, som senare kallas för Soldaten, kallas för Nilses. Namnet "Kungsbarn" var ett soldatnamn.

Mitt för Olofs namn står något i stil med Gardies karlen ... vet ej säkert. Dessutom finns änkan Anna Andersdotter (f 1748) på gården. Vet ännu inte om hon är släkt. Om henne står det "oduglig att arbeta".

I 1804-1815 års husförhörslängd står det att Olof Larsson Kungsbarn är död.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Ytterligare en volym tidigare skymtar Olof Larssons pappa som hette Lars Olsson (1736-1795) och hans mamma som var just denna Anna Andersdotter (f 1748). En kort tid hade Olof Larsson Kungsbarn en syster, men hon dog som liten.

Det var alltså anmärkningsvärt små familjer i flera generationer i denna släkt.

1772-76 lever Lars Olsson med sin förälder gissar jag. Äldsta brodern är gift, och övriga syskon bor hemma. Fadern verkar död.

Och så var det kört med att beta sig bakåt igen. Handstil och obegripligt system.

-'-'-'-'-'-'-'-'-

Olof Larsson Kungsbarn var gift med Margareta Olsdotter (f 1769). Margareta var nog dotter till Olof Larsson (f 1732) i Plinsberg i nr 28, och Marit Andersdotter (f 1724). Om Margareta är dotter till Marit, så hade hon en riktigt gammal mamma. Hennes syster som är 14 år äldre är gifte sig med en man född 1751, och hon har syskonbarn som bara är sådär 10 år yngre än henne.

Jag har funderat lite på varför Margareta gifte sig med en dryga tio år yngre man, och kanske berodde det på att hon tog hand om sina föräldrar några år på gamla dar? Pappan levde i alla fall så han hann vara giftoman till henne. Och så gifte hon sig med en indelt soldat. Det var ju inte så rikt gifte det, men systerns familj hade ju gården.

-'-'-'-'-'-'-'-

När jag tittar på påföljande husförhörslängd framgår att även fadern verkar ha varit soldat, Olof Larsson Smalvit. Hustrun Marit var död kanske 1808 (svårläst), och mågen har gården. I längden 1777 - 91 finns tre döttrar och en son, och om sonen står det att han är i lära till något. Oklart vad.

OK, åter in i väggen. Inga vettiga födelse eller husförhörsböcker, eller också är jag inte kreativ nog.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Jag gör ett litet post- break, så nästa gång blir det ny post.

Såhär långt har vi hamnat hos soldaterna Kungsbarn och Smalvit, och folket har bott i Sunnanäng, Hjortnäs, Laknäs och Plintberg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar