lördag 16 februari 2013

Blomman på Kinnekulle

Om man nu som jag tycker det är festligt med gamla texter så finns här en liten novell av en man som heter Gustaf Henrik Mellin, som heter just "Blomman på Kinnekulle".

Det är en riktigt tramsig liten novell, men inte desto mindre kul, och om jag inte fattat fel är den skriven 1829 och utgiven också i början på 1900-talet.

Vad har nu detta med släktbloggen att göra?

Jo, året är 1590 och huvudpersonen är den väna jungfrun Anna Posse, som man har räknat ut är lämplig att gifta bort med Peder Lilliesparre.

Denne Peder Lilliesparre är nu heller inte vem som helst utan drottning Gunilla Bielkes kära.

Gunilla fick nämligen lov att gifta sig med Johan III när hon var sådär 16-17 år, och fick inte sin älskade Peder, som alltså giftes bort med Anna Posse.

Johan III dog 1592, och Gunilla Bielke dog 1597 endast 29 år gammal, och hennes älskade Peder dog året efter, och endast två år senare dog även Anna Posse som troligen också var ung. Efter sig lämnade de två döttrar som blev vuxna.

Anna Posse var kusin till Axel Knutsson Posse, och därmed även barnbarn till Axel Nilsson Posse (där de gemensamma anfäderna kommer ifrån). Fru Ebba i novellen lär även ha varit död när handlingen utspelas.

Axel, hans far Knut, och hans bröder, som sedemera fick fly till Danmark och Polen, figurerar i novellen. Dessutom tilldrar sig handlingen i närheten av Hällekis, och skogen med Munkängarna som spelar en roll beskrivs, liksom Västerplana hed mm.

Också familjen Roos af Hjälmsäter nämns.

Som sagt, novellen är extremt tramsig med ädla riddare och sköna jungfrur som klappar rådjur, men bortser man från det tramsiga, så är den ju självklart lite kul.

(Mörkeklevs grotta, som jag uppfattar spelar en roll i novellen)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar