tisdag 5 mars 2013

161. Gävle och valloner i Säter

Det lönar sig verkligen att läsa faddrar ... för det visar sig att Erik Geisler var gift med en syster till Maria Elisabeth Berger, och hon hette Brita Charlotta Berger. Brita i sin tur var mormor till Erik Gustaf Geijer.

Och en annan syster hette Anna Christina Berger, och hon blev mormor till Erik Gustaf Geijers fru Anna Elisabeth Liljebjörn. Det äkta paret var alltså sysslingar.

Men nu ska jag försöka spåra Anna Catharina Groth (systrarnas mamma) och hennes man Anders Berger bakåt. Det kan ju tänkas att det är rätt utforskat när det nu råkar finnas en så känd ättling.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Anders Berger verkar i alla fall ha varit tullare i Gävle. Hans föräldrar hette Anders Berger (-1723) och Margareta Öman (1658-1742), och även pappan var tullare.

-'-'-'-'-'-'-'-'-

Anna Catharina Groth (1700-1749), född i Valbo, Forsbacka, hade föräldrar som hette Johan Groth (1671-1721) som var bruksinspektor i Forsbacka (fältbiologernas gamla place) och vid Tolvfors bruk, mamma hette Margareta Munktelia (1677-1746).

... och DÄR trillade ytterligare en polett ner vad gällde faddern Fredrik Munktell.

-'-'-'-'-'-'-'-'-

Johan Groth visar sig komma från Säter i Dalarna och är son till Adam Groth (1628-1688) och Anna Hansdotter Wert.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Adam Groth är född i Grotbo i Säter, Dalarna och avlider i Hamrånge, Gävleborg. Hans pappa hette Asmus Bryngelsson Groth och hans mamma Kerstin Persdotter (1600-1679).

Om Adam kan man läsa här.

Det visar sig att Adam var inspektor vid Nisshyttan utanför Säter, och senare borgmästare i Säter, och även riksdagsman vid några riksdagar. Han dog vid pågående barnadop i Hamrånge.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Asmus Bryngelsson Groth verkar vara vallon och kommer från Liege i Beligien. Han var Garmakare och kyrkvärd., och hans far hette givetvis Bryngel Groth, och dog i Säter.

Garmakare sysslade med att rena koppar.

Av Bryngel Groths söner blev Bryngel kolare, Asmus garmakare och Anders kopparsmed.

(Sjutton vete om det var dessa personer som kom i luven med Baltzar Thuns släkt så de for till Svappavara? ... japp japp, kom till Säter 1624, höll till i Avesta, och for till Svappavara 1657. Baltzar Mickelsson Thun var kopparsmedsmästare. Jag har för mig att jag läste om någon konflikt någonstans, men jag hittar inte det nu. Hursomhelst tror jag att vi kan utgå från att Mats och min släkt träffats i Säter.)

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Anna Hansdotter Wert var dotter till Hans Ingelsson Wert (1600-1667), och Hans Ingelsson var Platgillemästare, harneskmakare och rådman i Säter.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Och så ska vi se om det blir något napp på Margareta Munktelia (1677-1746). I varje fall var hon också från Säter.

Hennes pappa var kyrkoherde och hette Martinus Olai Munchtelius (1620-1691) som kom från Munktorp utanför Köping och hennes mamma hette Anna Larsdotter Barchia.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Martinus föräldrar hette Olof Olofsson och var byfogde, samt Dordi Andersdotter. ... och där är vi nere runt 1600 jämt.

Och nu orkar jag inte trassla ut Barchias anor. God natt för nu!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar