lördag 23 mars 2013

En oväntad smålandsupptäckt och en häxbränd anmoder

Jo det kom sig som så att jag kollade lite på Linnarssons släktträd på Myheritage, och en av de förfäder till Mats som hette Erland Nicander.

Erland Nicander var nämligen gift med en kvinna vid namn Maria Brodersonia, och om hennes anor hade jag ingen aning (pun intended).

Det visade sig nämligen att Maria egentligen hette Anna Maria Brodersonia (1692-1772) och hade lite kul släktingar, givetvis på prästsidan.

Anna Marias äldre syster hette Christina Brodersonia (1688-1733) och denna syster gifte sig med Nicolaus Linnaeus ... som fick sonen Carl von Linné (1707-1778). Anna Maria var alltså moster till Linné, och hon var bara 15 år när Carl föddes, och bägge bodde i Stensbrohult.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Jag är lite nyfiken på om det går att hitta några tåtar till Linnés fru också, som hette Sara Elisabeth Moraea (1716-1806). Sara Lisa var född i Falun, så omöjligt är det inte.

Sara Lisas far hette Johannes Johannis Moraeus(1672-1742), och var stadsphysicus i Falun vilket bör ha varit stadsläkare. Han var gift med en kvinna vid namn Elisabeth Hansdotter Stierna (1691-1769).

Och fru Stierna var givetvis släkt med Svinhuvudena, medan fadern var släkt med en präst från Mora (och dessutom på sin mors sida med Stiernorna etc).

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Jag ska joxa ut Anna Marias anor så långt det går nu.

Christinas och Anna Marias far hette Samuel Brodersonius (1658-1707) och han var kyrkoherde i Stenbrohult. Hans fru hette Maria (Marna) Skee (1664-1703) Hon avled i cancer enligt en broschyr från Linnés Hammarby.

Marias föräldrar hette Jörgen Simonsson Skee (1612-1692) och var präst i Lundtrakten i Visseltofta, och var från Norge, och mamma hette Anna Pedersdotter Bigh (1622-1703).

Jörgen var från Stavanger och var son till Simon Jacobsson Schee (- 1634) som verkar ha varit handelsman. Hans mor hette Johanna Pedersdotter Bigh ( - 29 sept 1622) död i Sandviken utanför Stavanger.

(Det där om det var mamman eller hustrun som hette Pedersdotter Bigh, är lite oklart).

För övrigt tycks hans mor, Johanne, ha bränts som häxa ...

Det hela började troligen med att Johanne hade problem med prästen Nils Olufson Medelfar om en ko. I stridens hetta bannade hon prästens dotter, prästen och hans familj såg Johanne som en förfärlig människa.|Prästfrun Karen blir sjuk och har feberfantasier. Hon påstår att hon en (stikkelse) stå vid sängen, hon var säker på att det var Johanne Pedersdatter. Prästfrun blir övertygad om att Johanne är en häxa och berättar det för sin man. så börjar snöbollen att rulla. Prästfrun lägger till att sängen stod i lågor och att johanne spytt på henne tre gånger.| Rättegången startar i juli 1622. Johanne bedyrar sin oskuld men hon bräns på bål i september samma år.

Här är en text där man kan läsa mer om Johannes sorgliga öde. Det kanske inte var så konstigt att sonen, som var 10 år när modern mördades, valde att flytta från Stavanger som vuxen.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-Samuel Brodersonius var alltså morfar till Carl von Linné. Hans far ska ha hetat Petrus Broderi Underus Brodersonius och hans mor Kirstin Kleen.

Kirstins föräldrar ska ha hetat Nicolaus Torgeri Kleen och Ingrid Mattisdotter.

Ingrid var dotter till Märit Larsdotter och Matthias Petri (1550 -?).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar