fredag 15 mars 2013

Falun i mitten på 1600-talet

Jag läser lite i en trevlig bok som heter "Det gamla Falun" av Axel Östberg, som Mats har ärvt av sin farbror Nils.

Jag har inte kommit så långt i boken, men hittar några av de personer jag skrivit om i trädet.

En är prästen Lars Nilsson Blackstadius (1590-1640)  (han kallas säker Laurentius också.)

Om honom skriver Axel att jämfört med den tidigare prästen så ... lyckades hans efterträdare Lars Nilsson Blackstadius inte samla något överflöd i ladorna.

Prästen Lars förlorade ju sin unga hustru när dottern Anna (född 1626)  bara var sju år, och avled själv när hon bara var fjorton, och dottern bör ju inte haft det allt för fett om hävdatecknaren Axel har rätt.

Anna fick ju också gifta sig, endast 17 år gammal år 1643 med den 23 år äldre prästen Laurentius Petri Ferneboensis (vilket väl borde uttydas Lars Persson från Färnebo).

Det sägs i Axels bok att Lars Nilsson var en strängt arbetsam pastor "med mycken sorgfällighet i sin ämbetsutövning." Han hade besvär med "styva människor" som levde som de ville utan att bry sig alltför mycket om kyrkan.

Efter sin första fru gifte han tydligen om sig med Anna Troilus, som var dotter till prosten i Leksand och stormor i Dalom (och där har vi ett spår till som leder till CJ gissar jag).

År 1639 när han predikade i Stora Kopparbergs kyrka drabbades han av slag och fick bäras från predikstolen, och året efter dog han. Efter hans död skrev svärfadern till biskopen och omtalade hur fattigt det var i sterbhuset. Änkan får inte ens behålla en säng att vila sig på, skrev han. Så det var inte konstigt att dottern Anna fick gifta sig ung.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Nästa person jag ska skriva om från Axels bok var burgreven i Falun, Henrik Mårtensson Teet. Han var Faluns första och enda burgreve.

Året efter prästen Lars Nilssons död, 1641, så utnämndes Henrik Mårtensson Teet till burgreve och överborgmästare i Falun. Att vara burgreve innebar att med kunglig fullmakt vara stadsarbetets ledare och övervakare. Han hade en dubbel roll i att inte bara svara för "staden Faluns" rätt, utan också svara för "gruvrätten". Detta innebar att han skulle vara både bergverksexpert och jurist. Han skulle hålla samman de två "sociteerna", staden och berget.

Mest höll han sig till staden dock. Han bodde på den plats där Göteborgs bank hade sitt provinskontor 1968, vilket var en tomt längs Kristinegatan från Åsgatan till Trumbäcken.

Burgreven hade också en hytta i Elsborg, och förlänades två hemman i Torsång, och från dessa fick han en fjärdepart i gruvan.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Vid denna tid fanns också bröderna Momma i Falun, och de var tydligen slängda i "affärer" för många blev skyldiga dem pengar. Dessa bröder startade ju koppargruvan i Svappavara, dit de lockade med sig ett antal anfäder, som mästersmeden Baltzar Thun från Säter, och kolaren Frans Servio från Julita, och brukskarlen Erik Jönsson Stålnacke från Dorkarby.

Jag kommer säkert att återkomma till Axels bok.

2 kommentarer:

  1. Hej Ser hos Tommy Rapp att du också,liksom jag,har Pierre Servais i ditt släktträd :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. vill du nå mig är min mailadress: brittis54@hotmail.com

      Radera