torsdag 28 mars 2013

Släkt på Papua Nya Guinea

Nu har GENO 2.0 testresultaten kommit (för B) och de visade att han hade mitokondrie-DNA U5b1b1a, vilket efter lite Googling visade sig vara "typiskt samiskt".

Efter konsultation av släktträdet visade det sig också att äldsta kända anmoder är Agneta Thomasdotter Mangi Spett, född 1677. Agneta var en samisk kvinna som gifte sig med en gruvarbetare från Svappavara vid namn Anders Spett, som övergick till samiskt liv. Alltså, Agnetas mitokondrie-DNA skvalpar för närvarande i min fars celler, i min fasters celler, och i hennes döttrars och dotterdöttrars celler. Samtliga skulle betraktas som samer om man höll sig till just mitokondrie-DNA.

Och undertecknad är väl åtminstone halv-same om man ser det så.

Det finns märkligt nog en bild som troligen föreställer Agneta och hennes familj också.När man tittade på kartorna från Geno 2, så visade det sig att Agnetas och våra anfäder vandrat upp i närheten av Kaspiska havet och norrut på något sätt. Folk med denna kromosom var speciellt vanliga nuförtiden på Kola-halvön och i det inre av norrbotten.

En punkt som var lite rolig med vilka man var "lik" visade sig att han var lik danskar och tartarer. Dessutom hade han 3,3% av "Denisovan" i sig. Denisovan är så vitt känt mest släkt med folken i sydostasien, som har sådär 4-6% Denisovan i sig, och (som jag gissar) är ju förmodligen också samerna släkt med dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar