söndag 12 maj 2013

Vid Varpan

Vid sjön Varpan, nära Falun, har mina barns anfäder levt "sen urminnes tider" är nog passande att säga. Det verkar ju som "Inglarna" bakåt till åtminstone 1200-talet är deras anor, och vad är då lämpligare än två foton från dessa trakter?

Första bilden är ett lusthus på en slagghög i Österå, som lär ha byggts av en släkting som ville spela kort med kompisarna utan att frugan la sig i. Lusthuset är nu en del av världsarvet. I Österå bor fortfarande släktingar, och anfäderna bodde på ett ställe som hette Smidstugan, som jag inte riktigt listat ut var det är.Andra bilden är på ett ställe någon kilometer från Österå längs Varpanstranden, som heter Bergsgården. Bergsgården har bland annat besökts av Linné, förmodligen när Ingel Ingelsson (nedan) levde där.

(Linné är ju dessutom lite släkt till släkten eftersom hans morfar var anfader även på M:s mammas sida)I Bergsgården bodde (så vitt mina efterforskningar stämmer) en anfader som hette Ingel Ingelsson (1720-1773) som var rustmästare och rostvändare. Huruvida exakt de husen på bilden är det som kallades Bergsgården på den tiden vet jag givetvis inte, men det är en vacker miljö i alla fall.

Sonen till denne Ingel bör vara Ingel Ingelsson i Smidstugan Österå (1749-1822) vars dotter Sara gifte sig med den förste Hellbergaren som kom från Skuggarvet några kilometer bort mot Sundborn.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar