tisdag 24 september 2013

Henning Gustaf Wrangel, eventuell anfader till barnenHuruvida Wranglarna är förfäder till barnen eller ej, är en fråga som närmast skulle kräva DNA-analys för att utreda. I den släktutredning som Nils Wohlin gjorde så är det mycket som talar för att det var fallet. Omständigheter kring barnet, hur han uppfostrades och levde, och kanske också hans utseende talar för det.

Nåväl, låt oss anta att Henning Gustaf Wrangel (f 4/2 1780) i praktiken är en anfader i barnens släktträd, vad finns då att veta om denne man och hans anor?

Han var kadett vid Carlberg och fänrik i Svea livgarde när han var 15 år gammal. Löjtnant 1802 och kapten (22 år) och tog avsked 1809. Riddare av svärdsorden 1819, och kommendör av Wasaorden 1829. Överstekammarjunkare 1829 och död barnlös 21 oktober 1833 på Sperlingsholm. (Och slöt ätten = var den siste i ätten).

Han var känd genom sina kärleksäventyr, sitt häftiga lynne och sina dueller står det i adelns ättartavlor.

1810 när han var 30 år gifte han sig med den 18-åriga grevinnan Anna Hedwig Lewenhaupt. Men äktenskapet blev alltså barnlöst och Anna Hedwig dog tre månader före maken i Kristianstad.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

När årtalet 1809 plingar till i historien så är det året då Gustav IV Adolf avsattes av militären i mars, i en statskupp. Det vore mycket spännande att utreda vilken roll Wrangel spelade i detta, för eller emot kungen.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Häromdagen beställde jag ett särtryck ur föreningen Gamla Christianstads Årsbok 1964/65 som kallar Henning Gustaf för "Siste riddaren", och där finns en sammanställning av berättelser om Henning, exempelvis beskrivningar av hans Herkuliska utseende, om duellerande (där det gällde att skada motståndaren lindrigt) och om några av de damer han idkade kärleksäventyr med. Dessutom finns en bild på Henning och på hans hustru (som jag fotat av). Det roliga är att motsvarande tavla av Henning finns på landet, som man får förmoda, i kopia. Hur den har hamnat där är det ingen som vet, men kul är det.

-'-'-'-'-'-'-'-'-'-

Dessutom besvarar skriften den fråga jag nyss ställde, om han var med i kuppen år 1809, och det var han. Det står så här:

"Under de dramatiska händelserna vid tiden för Gustaf IV Adolfs störtande var han en av de sammansvurna och en plan hade utarbetats att han som befälhavare för de åländska trupperna skulle framkalla en statskupp och marschera mot Stockholm, en plan som aldrig kom till utförande".

År 1809 slutar han i Svea Livgarde och särtrycksförfattaren menar att det berodde på att hans bror hade dött och att han därför måste ta hand om godsen. Tusan vet. Jag tror snarare att det hade något att göra med kuppen, för han gillade helt klart det militära.

Karlen var i alla fall rik som ett troll och när han dog 1833 hade han en förmögenhet på cirka 10 miljoner riksdaler. Som jämförelse hade Jakob Berzelius år 1841 en rikspension om 2000 riksdaler per år.

Hans fru var kompis med Fredrika Bremer och kallade Wrangel "den stackars bråkiga människan".

Hans närmsta tjänare och gode vän kallades "den trogne Hallström" och det vore kul om man kunde hitta något släktskap där till vår släkts Hallströmare.

Och jag får återkomma om hans förfäder i nästa post, för det blev rätt långt redan nu.

1 kommentar:

  1. Jag kan tipsa om att det finns en bok om Henning Wrangel och hans äventyr. "Biografiska underrättelser om överste-kammarjunkaren och kommendören: Friherre Henning Wrangel" Där kan du hitta många festliga berättelser.

    SvaraRadera