onsdag 18 september 2013

Värmland ???
I min familj har det till och från sagts att vi skulle härstamma från Värmland på något sätt, men hur jag än letat och letat har jag inte funnit minsta anknytning till Värmland. Men av en händelse hittade jag en liten mapp bland mostrarnas papper som kom från Ture Axelsson och Rune Samuelsson och som tycks förklara ryktet.

Mormor (Amalia Eriksdotter Johansson-Ero) hade en morfar som hette Johan Petter Lindberg (född 1828) i Tärendö. Hans "far" har i rullorna oftat hetat Eric Hansson Lindberg (ev. född 1801).

 Från Ture Axelsson i Nattavara hade mostrarna i alla fall fått kopia på papper som Rune Samuelsson tycks ha skrivit ihop utifrån uppgifter från Landsarkivet i Härnösand.
Så här står det:

 Inför den uppgiften har de släktforskare fått stanna, som forskat i släkten Lindbergs anor. Allmänt har man också trott att släkten skulle härstamma från Sunne i Värmland, vilket dock ingalunda stämmer. Det var Eric som förmodligen ville sopa igen spåren om sitt ursprung. 

Han skaffade sig ett nytt efternamn och gav släkten en ny härkomst (Värmland). Att han också fick ett felaktigt födelseår beror sannolikt på att felet uppstod i Ljungs familjeregister.

 Eric var född i Vettasjärvi den 31 december 1796 som tredje son i en syskonskara om 11 barn. Redan år 1814 flyttade han (sannolikt med fjällsamer) till Norge, där han blev kvar i sex år. År 1820 finns han bland tjänstefolk i Pajala (Kengis bruk?).

År 1822 är han dräng hos renskötare i Nedertorneå och råkar hamna i ett blodigt slagsmål på Nikkala gästgivaregård. Vid rättegången är han trotsig och har vittnena och kronolänsmannen Z. Hackzell mot sig. Eric döms för edsöresbrott till straffånge på Varbergs (Halland) fästning för en tid av ett år och fyra månader.

Eric återkommer till Nedertorneå och stannar där till 1830 och återfinns då som dagkarl på Gyljens bruk i Överkalix.

Samma år flyttar han till Kaunisvaara i Pajala församling där han år 1830 byter efternamn till Lindberg. 1832 återvänder han till hembyn Vettasjärvi och ingår äktenskap den 13 april 1832 med Maria Persdotter-Heinonen från Tärendö. I april 1833 flyttar familjen till Anttis i Pajala och sedan till Svanstein i Övertorneå församling, för att år 1840 flytta till Naapuri gård i Tärendö.

År 1855 blir de nybyggare i Selkäjärvi i Tärendö församling och den 21 februari 1876 flyttar familjen slutgiltigt till Pempelijärvi i Korpilombolo församling, där där Eric slutar sitt ombytliga liv den 16 maj 1846 (dag och årtal något oklar).

 -'-'-'-'-'-'-

 ... han kan ju inte ha flyttat efter sin död så något är fel. Kanske Johan Petter Lindberg blir nybyggare i Selkäjärvi och sen Pempelijärvi snarare ä Eric.

 Dessutom står det i pappren att han skulle vara gift med "Anna Persdotter" ... men det var ju Maria Persdotter hon hette.

 Utifrån föregående berättelse framgår i varje fall att Eric i varje fall inte var far till Johan Petter. Den riktige fadern hette Olof Hansson Kariniemi och var kusin till Maria. De lär ha bötat för detta uä barn, och möjligen kunde de inte gifta sig eftersom de var kusiner. Olof var i varje fall renskötare.

Året efter flytten till Pempelijärvi (nov 1877) dog Johan Petter i envig med Anund Ruosne enligt Rune Samuelsson. Min ana, Johanna, dottern hade redan gift sig och lämnat hemmet vid det laget.

 1835 ska familjen ha levt med Erics bror. 

 Så, sanningen bakom Värmland tycks vara att ingen kommer från Värmland

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar