lördag 1 februari 2014

Twitter från förr

Till min glädje upptäckte jag att en av makens och barnens spännande förfäder finns på twitter, nämligen Klas Hermansson Fleming.

Klas Hermansson Fleming skrev på sin tid en slags blandning mellan dagbok och historia som alltså handlar om hans eget liv och vad sig i riket tilldragit haver.

Klas Fleming levde från någon gång på 1550-talet cirka till 1616. Han fick en god utbildning utomlands, var hovman hos Sigismund när Sigismund var liten pojke, deltog i diverse slag och belägringar och gjorde det tillsammans med sin far och även på mer eller mindre egen hand. Klas kom i konflikt med sin namne, den obehaglige Klas Eriksson Fleming (Gift med Ebba Stenbock), kom i konflikt med hertig Karl, och levde tidvis utomlands.

Hans syster hette Elin Hermansdotter Fleming och var gift med den berömde Arvid Stålarm som stod på Sigismunds sida, och som (jag tror det var) fyra gånger dömdes till döden men benådades i sista stund. Arvid Stålarm hade vad man verkligen kan kalla galghumor, han lär ha sagt när han benådades på avrättningsplatsen vid Linköpings blodbad:

" Enligt traditionen ska S vid benådningen ha undrat vad hans fyra just avrättade medbröder skulle säga när han inte följde efter dem: ”Visst lära de mena att jag till helvetet fara, efter(som) de icke se mig hos sig i himmelen, dit de väntat mig efter.”"

Nåväl, den som skriver dessa tweets från Klas "dagbok" (som heter Memoriale Chronicum) är historikern Anu Lahtinen som dessutom har skrivit en mycket intressant bok om kvinnorna i den Flemingska släkten. Anpassning förhandling motstånd. Anu tycks fortfarande intresserad av familjen Fleming och det ska bli spännande att se vad hon kommer att skriva framöver?


Anu Lahtinen.

Här är i alla fall en länk till alla tweets som kommer från Klas Hermansson Flemings liv.

Flemings vapensköld nedan.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar