måndag 29 december 2014

DNA-äventyr

Vi har skickat in DNA prover på oss själva jag och maken och svärmor och dessutom har vi fars prover som är överförda till FTDNA. Detta betyder att det gått att få veta lite mer om fars ursprung men vi väntar ännu på Y-DNA för maken och mtDNA för svärmor och mig. Dessutom familyfinder.

Men, hur som helst. Fars Y-linje går ner till en viss David Persson i Juoksengi. Det är av typen I-L258 (det kallades något lite annat när det låg i Geno).


DNA typen I-L258, är en variant som projektet scangen har funnit i Hietaniemi, några mil från Juoksengi. 


När man tittar på ftDNA så återfinns I-L258 främst i finska österbotten och i Karelen. Och, nu satte jag mig för att läsa om namnskick i Tornedalen, och vad står det där … jo "Redan under medeltiden fanns i norra Österbotten, troligen även i Torneå, karelska bosättningar." (sid.24)

Återkommer om jag hittar mer kul i denna publikation, och det borde jag för den talar om namnskicket i Kalix mfl ställen i Öster- och Västerbotten under 1500-talet.

Fortsättning …


Vidare handlar denna avhandling om namnskicket i väster- och österbotten på 1500-talet. Jag hittar bara 1 (en) förekomst överhuvudtaget av nament Dauid och en av namnet Dauidsson (inte i samma mantalslängd) och dessa personer bör alltså vara våra förfäder.
Och så var det namnet Taavola. Avhandlingen om namnskicket påpekar att suffixet -la är ett finskt suffix med betydelsen … "gården där xx bor"
Om vi nu tänker oss att det finska uttalet på 1500-talet precis som nu i menänkieli tenderar att att uttala tonande klusiler som "b" och "d" som motsvarande tonlösa klusiler "p" och "t" så skulle man alltså kunna uttolka namnet "Taavola" som "gården där 'taavo' bor" och 'taavo' borde vara en förfinskning av "David".

Sen är det lite andra konstiga teorier om Taavola. Erik Kuoksu lär ha föreslagit att de kom från Raumo från en familj vid namn "Drukken". Men, om man kollar i Bengt Audéns avhandling (länken ovan) så hittar han bara två förekomster av "David" (eller Dauid) eller "Davidsson" i hela öster- eller västerbotten, och de var 1643 för Davidsson och i då i Luleå, och en Dauid i Vörå, som ligger mitt i den region som I-L258 finns. (Medan Raumo är utanför denna region). 
Jag håller en slant på att dessa två Davidar är våra förfäder och att de dessutom är släkt med varandra.
Tämligen snart lär i alla fall namnet "David" finnas i trakten av Juoksengi i form av att han var nämndeman. Kanske finns den typen av dokument någonstans också?

Fortsättning 2 

I detta dokument anges att David Persson i Juoksengi var fogde år 1553. Och han var tydligen fogde och dessutom laxfogde och samlade in skatter ifrån Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar