tisdag 30 december 2014

Om U5 gruppen

U5 gruppen (mitokondrieDNA) mfl diskuteras i den här artikeln. Medan jag väntar på mitt eget mtDNA test kan jag ju skriva lite mer om farsans.

När han testades hamnade han i gruppen u5b1b1 … och jag tror sista bokstaven var b också.

I varje fall kallas gruppen "saami motif" och häpp, i farsans fall landade hans äldsta kända moderslinjekvinna på en samekvinna vid namn Agneta Thomasdotter Mangi från Jukkasjärvitrakten. Trevligt att tänka på är att hennes mtDNA skvalpar vidare i min kusins döttrar om än inte i mitt eget. (mtDNA ärvs i äggets cellkärna tämligen oförändrat från generation till generation och kan alltså inte ärvas från pappa till dotter).

Min syster sa för länge sen att vi måste ha samiska anor eftersom vår matkultur på pappas sida bar så tydliga spår av samiskt ursprung. Exempelvis var en särskild festlighet "lappkok" vilket i mer politiskt korrekt anda och mer innehållsmässigt korrekt döpts om till "renkok" sen jag var med om det hos farmor.

Nåväl, åter till U5.

Gruppen U5 anses vara den äldsta mtDNA gruppen i Europa och kom till Europa med de första invandrarna för 36000 år sen (eller mellan 55 och 30-tusen år sedan).

Redan innan senaste ismaximum för 27000 år sedan hade U5a och U5b separerat. I Europa är U-gruppen totalt cirka 7% i befolkningen fortfarande.

I arkeologiskt DNA från jägar-samlare var U ungefär 65% av mtDNA. När det var trevligare klimat för 11-13000 år sedan utvecklades ett antal undergrupper av U. U-gruppen har fortsatt varit tämligen vanlig särskilt i östliga Europa.

(Nu hoppar jag över berättelserna om alla andra möjliga U-grupper och tar särskilt upp just farsans grupp).

Under senaste istiden överlevde de stackars sega Européerna på "refuge" zoner som alltså inte var nerisade. Sådana fanns söder om Pyrenneerna, på Balkan och i Ukraina. Detta bidrog till att separera olika under U-grupper.

Just farsans undergrupp har en östlig utbredning och dök också upp för ungefär 18000- år sedan. Däremot tycks inte U5b1b1b ha överlevt istiden i öst utan snarast fanns deras ursprung söderut.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar