söndag 4 januari 2015

Hedda Wrangel

Nu är jag helt klart lite "off topic" men förmodligen ändå "nästan" släkt. I varje fall är det spännande personer jag tänkte skriva om.

Den troliga fadern till Carl Gustaf Ludvig Kjellberg var ju enligt släktsägnen och mycket troligt Henning Gustaf Wrangel av Adinal. En man som tycks ha varit på det hela taget en tämligen obegåvad drummel som gillade fruntimmersaffärer och dueller och ägnade sig åt politik med måttlig framgång.

Hans fru var i varje fall en intressant kvinna som är känd under namnet Hedda Wrangel. Hon hette i sig själv Anna Hedvig Lewenhaupt. Anna Hedvig och Henning tycks ha levt ett tämligen eller möjligen fullständigt olyckligt äktenskap.

Hur som helst var Hedda en begåvad sångerska som dessutom komponerade musik och är känd än i våra dagar för detta. Hon skrev "Tre sånger utur Frithiofs Saga" och kanske går det att hitta dessa sånger. Det vore ju lite kul att få höra hur de lät.

Dessutom tycks hon ha blivit förälskad i Fredrika Bremer som slets mellan henne och sin manlige beundrare Böklin. Carina Burman som skrivit Fredrika Bremer Biografin för några år sedan berättar om denna tragiska kärlekshistoria som slutar med att Fredrika vakar vid Heddas dödsbädd. Hennes vildsinte make är inte hemma. Han beskrivs av vissa som att han har atletisk fägring och hetlevrat temperament" och andra beskriver honom som "hänsynslöst brutal".

De som träffade Hedda uppfattar det som en förälskelse för hon pratar ständigt om Fredrika, och när Fredrika vakar vid hennes sjukbädd pryder hon rummet med blommor.

"Gud skelåf att jag kan göra det! Hon slocknar njutande ännu af hvad jorden och väl äfven himlen har skönast och bäst."

Lustigt nog tog AM med mig till en liten herrgård som tillhörde släkten Böklin där en av hennes goda vänner "Sveriges sista herrgårdsfröken" bodde. Kanske var det Täckhammar eller möjligen någon gård i närheten. I varje fall förevisades herrgårdsfröken själv Fredrika Bremers egen spinnrock där.

Allt knyts ihop här i världen. Och Sverige är rätt litet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar