torsdag 15 oktober 2015

Ett tvättäkta spökhus

En släkthistoria kan väl inte vara fullständig utan ett tvättäkta spökhus och äntligen har jag hittat ett även i våra släkter. Det är det Keyserska huset vid Rödbodtorget strax intill nuvarande konstakademin och Rosenbad. Där bodde alltså förfäderna Keyser ... Herrnhuter och fromma människor.

Men vi ger oss verkligen inte med något måttligt litet spöke utan släktens spökhus ska givetvis ha varit det värsta spökhuset i Stockholms stad. Så här står det:

Centralpalatset, Tegelbacken, City: Innan Centralpalatset byggdes låg på samma plats det Keyserska huset som hade rykte om sig att vara ett av de värsta spökhusen i stan. På 1800-talet berättade flera av hyresgästerna där att en vålnad gick genom rummen. Enligt legenden var det vålnaden av en engelsman som blivit i rånmördad i huset under 1810-talet. När det nya Centralpalatset byggdes på samma plats 1898 fick man också snart problem. Möbler vältes omkull, pennor skrev av sig själva och 1905 lär det vid ett tillfälle ha regnat skruvar på ett av kontoren.

Och, om jag inte är fel underrättad var det under den tid när "de våra" släktingar höll till där som detta skedde ...

Det är inte utan att jag hoppas att det nu hemlösa spöket då och då tar en liten sväng över till Rosenbad och piggar upp där också ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar