måndag 7 mars 2016

mtDNA i norra och östra Norrbotten

Med samma metodik som jag beskrivit i tidigare poster samlade jag också in haplogrupper (mtDNA) för kvinnor där äldsta ana var från Luleå i söder, ifrån Kalix- och Torne-älvdalar samt i skogs och fjälltrakter norr och nordväst om dem. Och, nedan följer resultatet. Det jag ser fram emot är att andra släktforskare som gjort DNA - analyser ska kolla mina analyser och gärna gärna gärna göra större analyser med fler personer som angivit äldsta ana, när fler testat sig.

Men, så här ser mitt resultat ut, så håll till godo !

De "huvudgrupper" som jag hittat är H (10 kvinnor), HV (4 kvinnor), J (3 kvinnor), K (1 kvinna), U (13 kvinnor) och slutligen V (2 kvinnor). Dvs totalt något färre än männen.

Äldsta ana är från 1600-talet som äldst i 9 fall, 1700-talet i 17 fall och därmed 1800-talet i de 5 övriga fallen. Som alla släktforskare säkert noterat händer det ju lite då och då att man bara kan härleda manslinjen långt bak och det syns ju här där kvinnolinjerna är en smula yngre än de var för männen.

Och då är det ju bara att gå igenom de olika DNA-koderna en efter en och om jag har tur även denna gång kanske några av er DNA-kunniga läsare kan hjälpa till med att fylla på med information.

H-gruppen


Om man nu tittar lite närmare på H-gruppen så finns den spridd i Europa, norra Afrika, mellanöstern, centralasien och norra asien. Här är Eupediakartan för Haplogrupperna H1 och H3. Man ser att de är vanligare i södra Sverige och något mindre vanliga i norra.H-gruppen uppstod för minst 25-30 000 år sedan, och man tror att det skedde i trakten av nordöstra medelhavet. Man har hittat 5000 år gamla fynd i Frankrike från gruppen H1. Man tror att haplogruppen varit vanlig i megalitkulturer (storstenskulturer - som de vid Ekornavallen eller Stonhenge). H1-or fanns i trattbägarkulturen i Skandinavien.

Och om vi tar det lite steg för steg så hör våra anmödrar till följande grupper:

H-C16291T - vilken råkar vara min haplogrupp och där förmödrarna visat sig komma från Överkalix och längre tillbaka troligen från Västerbotten

H1a och H1a2 - Från Nedertorneå och Innanbäcken i Nederkalix - ingen specifik info

H1c3b från Övertorneå --- H1c anses särskilt vanlig i östeuropa, centralasien och nordasien

H1f1 från Kukkola ---- H1f återfinns särskilt i Finland

H1h2 från Tärendö och Torneå --- H1h återfinns särskilt i Centraleuropa, Storbritannien och Finland

H1n4 från Gammelstad / Nederluleå --- H1n återfinns särskilt i germanska länder och Finland

-+-+-+-+-+-

Nästa grupp är H5 som är mindre vanlig i Skandinavien och särskilt vanlig i centraleuropa. Men vi har i alla fall ett exempel bland de våra:

H5a1e från Nederkalix --- H5a1 Denna grupp beskrivs som att den särskilt återfinns i Europa och Sibirien.

HV-gruppen

HV gruppen är spännande eftersom den egentligen borde vara synnerligen ovanlig. Enligt Eupedia skulle den förekomma i mindre än 1% av fallen ... men här finns 4 av 32 ... dvs mer än 10%.


Här är en karta på var HV gruppen är vanligast.De våra HV-personerna har exakt samma mtDNA resultat HV0-T195C!


De kommer från Pello, Nedertorneå och Nederkalix.

J1-gruppen


J1-gruppen är en spännande grupp som även den har sin utbredning långt söderut och särskilt runt medelhavet.Vår första person har gruppen J1c2, kommer från Nedertorneå, och denna grupp vanlig bland personer med olika typer av arabisk, judisk eller nordafrikansk härstamning.

En synnerligen spännande person med denna haplogrupp var Richard III som grävdes upp på en parkeringsplats häromåret.

Den andra har haplogruppen J1c7a och är från Korpikylä. Denna lustiga grupp sägs i ett forum i ftDNA särskilt finnas bland Ashkenazi och Finländare ! Genernas vägar är spännande och oväntade får man säga.

J2-gruppen


Ytterligare en person hör till J2-gruppen och har haplogrupp J2a1a1a. (Från Nederkalix).

J2a gruppen är särskilt vanlig i Ingushien, Chechenien och Levanten. En viss svag koncentration finns även i väster-östergötland i Sverige. Men, det förefaller också finnas de med finskt ursprung som har precis denna grupp.

K-gruppen

Här har vi endast en kvinna och det är en spännande kvinna med tanke på norrbottens historia, och den enda jag tänkte ge namnet på, nämligen Dordi Baltzardotter Thun, och den troliga gruppen tycks vara K1c1b.

Dordi var dotter till Baltzar Thun och sondotter till Baltzar Mickelsson Thun som invandrade från Lübeck till Sverige för att starta kopparslageri i Säter. Nåväl, sonen gifte sig med en kvinna i Avesta (tror jag) och det bör därmed vara hennes mtDNA som Dordi har. (Sen hamnade de i Svappavara och blev stamfäder till mängder av norrbottningar).

Vad vet vi då om K-gruppen? Jo, K-gruppen är särskilt vanlig i Belgien, Irland, Holland, Island, Danmark och Frankrike.

Om man spårar vidare visar det sig att K1c1 är en grupp som däremot är särskilt vanlig i slaviska länder, medan K1c1b särskilt finns i norra europa.


U-gruppen

... och så var vi framme vid den stora U-gruppen. Denna grupp beskrivs genom olika undergrupper, och de enda två undergrupper som finns bland mina kvinnor är U5 och U8.

U5


Om U5 skriver Eupedia att hälften av alla samer och en femtedel av alla finländska linjer hör till U5. Här är det alltså 9 kvinnor som hör hit = 9/33= = 27% vilket ger något färre än för renodlade samiska grupper, men något fler än för renodlade finska. Förslagsvis kan man nog säga att det samiska inflytandet över genpoolen i Norrbotten är påtagligt. Generellt kan man se att U5 till stor del är koncentrerat till norr enligt Eupedia.

En kvinna från Kautokeino har U5 angiven som grupp.

Övriga tillhör följande:

U5a1b1 - från Nedertorneå - även funnen i Europa och Kirgizistan
U5a1d2b - från Övertorneå - funnen på Brittiska öarna och Skandinavien 
U5b1b1a - från Jukkasjärvi, Kautokeino och Norrbotten oklart var - särskilt bland samer, finländare och jakuter
U5b1b1a1a - från Råneå och Övertorneå - Dito
U5b1b2 - från Övertorneå -särskilt i Finland

Om jag nu ska framkasta en liten teori, så är det att det tycks rätt påtagligt att många av kvinnorna med den typiska samiska profilen på mtDNA U5b1b1a, återfinns i Tornedalen bland de äldsta anorna. Jag tror att det beror på birkarlarnas vana/ovana att skaffa hustrur / älskarinnor bland samerna de handlade med och uppbar skatt ifrån. Jag tror också att det kan ha varit så att många samekvinnor inte var helt ointresserade att byta ett kanske rätt strävsamt liv med ideliga flyttar mellan boställen till ett mer bofast liv. Därav detta genetiska mönster.

U8

Profilen U8 finns inte beskriven i Eupedia, och det är svårt att hitta något annat, så tyvärr ... denna beskrivning får vänta.

En kvinna från Nederluleå har i alla fall profilen U8a1a1a.

Det finns två kvinnor med profilerna U8b1b och U8b1b1. (Från Jukkasjärvi och Gällivare).

V-gruppen

Detta är en grupp med två kvinnor, en från Haparanda med V och en från Torneå med V5

Om detta är att säga följande:

V-gruppen är särskilt vanlig i den nordnorska fjällkedjan, och V5 är särskilt vanlig i Lappland.

Därmed är denna lilla mitokondrieresa klar och jag får återgå till att vänta på att fler personer testar sitt DNA så att vi blir ännu klokare på varifrån vi alla kommer.


2 kommentarer:

 1. Rolig genomgång! Själv är jag från Västerbotten och jag har lagt märke till att mtDNA profilen skiljer sig mellan Ångermanland, Västerbotten och Norrbotten, varje område har sin egen profil, men naturligtvis med överlappningar. Tycker det är intressant med dessa kvinnors historiska resa, de verkar ha kommit hit på lite olika vägar, och några verkar ha "parkerat" som mitt eget H2a1n som har sina äldst kända anor i området mellan Umeå och Piteå. Min morfar hade J1c2b, min farfar U5a2c3 från central- och öst europa och min morfarsfar U3a1a (som verkar ha kommit väster ifrån då den har högst frekvens på brittiska öarna och Island). Ja det är alltså deras mödrar som hörde till respektive grupp, men sönerna hade ju detta DNA också. Dessutom har tex det tydligen rätt ovanliga U1a1 dykt upp i Burträsk trakten som finns längre bak i tavlan. Att titta på släkttavlans mtDNA är verkligen en historisk resa! För att knyta an till Norrbotten finns i min släkttavla en kvinna vid namn Sara Abrahamsdotter Krook gift i Stockholm med en son till en handelsman Nyman, de bosatte sig i Lövånger. Många har spekulerat över varifrån denna kvinna kom. Jag hade börjat misstänka Torneå då mannens familj handlade med just denna hamn och Abraham är ett vanligt namn bland de lokala handelsmännen. Jag var rätt ensam om att tro att en kvinna från Torneå skulle gifta sig i slottskapellet i Stockholm. Sen kom hennes dotterdotters mtDNA upp på listorna i Västerbotten: J1c7a. Känns det igen? Så jag fortsätter hålla på min teori att någon Abraham Krook i Torneå hade en dotter Sara som följde med en av båtarna till Stockholm och gifte sig där. Folk har så underlig uppfattning om avstånd och hur kvinnor har rört på sig i historien.

  SvaraRadera
 2. Hei. Jeg har funnet tre forskjellige mtDNA linjer som har K1c1b (K) og ender opp hos Dordi Baltzarsdotter Thun og en K1c1b linje som ender opp hos Margareta Baltzardotter Thun.

  Linje 1: Dordi - Sofia Niklasdotter Servio - Dordie "Dorthea" Henriksdatter Kemiläinen - Sophia Mathiasdatter - Karen Andreasdatter - Anna Dorthea Mikalsdatter - Andrine Albine Mortensdatter - Petra Andrea Pedersen - Nils Johan Fosli

  Linje 2: Dordi - Sofia Niklasdotter Servio - Sofia Henriksdotter Kemiläinen - Sofie Mattsdotter Kurravarra - Maria Persdotter Heinonen - Stina Kajsa Ericsdotter Lindberg - Hulda Eulalia Hirvevarra - morsan - son

  Linje 3: Dordi - Brita Niklasdotter Servio - Kerstin Eriksdotter Stålnacke - Anna Greta Eriksdotter - Stina Ulrika Johansdotter Gertström - Maria Helena Henriksdotter Koberg - Sofia Kristina Sakarintytär Petäjäniemi - Sofia Josefina Uusitalo - morsan - son

  Linje 4: Margareta Baltzardotter Thun - Sara Johansdotter Stålnacke - Brita Johansdotter Spett - Anna Greta Josephsdotter Isomettä - Lisa Greta Henricsdotter Isomettä - Anna Brita Johansdatter - Mary Henrietta Bomstad Quist - Mary Ida Quist Malmin - Annie Carolyn Bennett Quist - Ella Mae Benett - mother -daughter

  mvh. Nils Johan Fosli

  SvaraRadera