tisdag 19 februari 2019

En drabbad familj

Jag vet inte om andra också stöter på detta i släktforskning, men för de flesta släktingar finns MASSOR av material, de hade 10 barn och de flera överlevde och deras ättlingar räknas i hundratal.

Men så finns också en slags flaskhals familjer där bara någon eller några överlevt och där det följaktligen inte finns så mycket material om.

Jag pratade nyss om Olof Nilsson och hans lilla dotter som mördades av ryssarna. De var en sån flaskhals.

Jag ska försöka beskriva familjen.

Nils Person var Olofs farfars far. Han är den förste jag hittat i Vännäs 14. Han begravdes 1650.

Sonen som tog över Vännäs var Olof Nilsson, han hade också två ytterligare barn som begravdes samtidigt och en son som blev soldat. Kanske dog han i något krig för det finns inget skrivet om honom i texten om gårdarna i Överkalix.

Sonen Olof Nilsson var gift tre gånger men tycks också bara ha fått tre barn (som överlevt) varav endast Nils fått en egen familj.

Sedan dör Olof och begravs samtidigt med sonen. Detta sker 1708 när Olof är 73 år och sonen troligen högst 50. Min gissning är att de drunknade tillsammans. Vilka andra typer av olyckor som sker tillsammans där båda dör kan jag inte komma på

Sonen Nils Olofsson fick i alla fall fem barn (minst) varav sonen Olof är äldst och sonen Lars näst äldst.

Olof är född 1693 och dör alltså 24 år gammal tillsammans med sin lilla dotter. Lars gifter sig fyra år senare och får en stor familj, och han tar också över gården Vännäs 14.

Kvar efter Olof är hans son Nils bara 4-5 år när pappa dör. Mamma gifter om sig och flyttar till Svartbyn där hon får sju barn med sin nye man Henrik Henriksson.

Nils flyttar till Lansjärv 1 och gifter sig när han är 22 med Marita Olofsdotter. Sen får han sex barn (två dör som småbarn), men en av de övriga, Olof är min förfader. En bror, Nils Nilsson är eventuellt den med alla renar och rågtunnor.

Sen kommer sonen Olof (1737-1823) som är min förfader. Om honom vet jag alldeles för lite.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar