lördag 9 mars 2019

Om jordbruk

Nu när jag tittat igenom älvdalarna och deras fornfynd så var det nog en sak som förvånade mig mest och det var att det finns fossil åkermark nästan ända upp till treriksröset längs Lainio älv.

Jag vet inte hur gammal denna åkermark är, men någon form av odling har det varit, fast jag tror, att det precis som nu, främst handlade om hö och att man höll kor för kött och mjölk. Mjölk och osttillverkning har vad jag förstår varit en viktig sak hur länge som helst. Andra spår av jordbruk är odlingsrösen, vilket verkar vara högar av sten som man slängde upp när man röjde åkrar. Exempelvis i Mäki-Taavola (undrar om "min" Taavolagård legat där längre ner efter backen?)

Typiskt för Norrbotten var hässjor i alla fall, och små lador ute på åkrarna där man la in höet.

Som denna video på höslåtter i Överkalix på 70-talet som det fortfarande var när jag var liten.Ytterligare en sak var fäbodar. Det lär visst vara så att man började med fäbodar för övernattning med djuren när det började bli ont om betesmarker. Och detta ska ha varit sen 1500-talet.

Men jag är verkligen nyfiken på vad man odlade? Gissar att det var råg och korn. Havre? Vet inte. Vete? Knappast.

Kvarnar var i alla fall mest av typen skvaltkvarnar i bäckarna. I Gällivare har jag för mig att de har en gammal väderkvarn på hembygdsområdet, men sånna var det säkert inte många. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar