lördag 9 mars 2019

Varför gammelmorfar bodde där han bodde

ÄNTLIGEN har jag fattat varför mormors far flyttade ut till Solberget från all ära och redlighet och hade affär där. Han bör ha flyttat dit kanske 1875 eller så när han var i 25-års åldern.

Anledningen är att där låg vintervägen ner mot Råneå. Det var 15 km från Nattavara och 16 km från Härkmyran och dessa var skjutsställena före och efter. Och förmodligen gick gammelmorfar och högg in bläckorna på träden i Slättberget för där bör vägen ha gått förbi. Helst var det hela en vinterväg, annars stig.

Om man grubblar lite över kyrkligheten i Nattavara, så var det verkligen långt till närmaste kyrka. Allra närmast var nog Gällivare på sådär 5 mils avstånd, och Jokkmokk var det väl lite längre till och man fick åka nord väst några mil till Ripats och sedan bege sig sydväst för att komma dit.

Till Överkalix måste det ha varit minst 10 mil.

Enda misstaget för mormors far var väl tillkomsten av järnvägen i slutet av 1800-talet som passerade Nattavara men inte Solberget. Men så fick ju mormor flytta dit och sköta ruljansen istället och det får man ju säga att hon gjorde bra. Morfar hade skjutsstation, mormor hade gästis och affär. Sen hade de telefonstation. Man kan ju säga att de sysslade en hel del med kommunikation.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar